Ο Ανδρέας προέβλεψε από την αρχή τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος των ρυθμών ανάπτυξης.
Ανδρέας Παπανδρέου στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ (Εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ 6/8/83)
«Σε αυτή την πορεία μεγάλης αλλαγής, οι δείκτες παραγωγικότητας πέφτουν χρόνο με τον χρόνο. Πηγαίνουμε με το καπελάκι στραβά ή έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε όλοι; Η ξενομανία στην κατανάλωση μας καταστρέφει»! Χτυπούσε τις καμπάνες! Μα οι αληθινά πιστοί, ήταν λίγοι στο κάλεσμα αυτό. Είμαι σίγουρη ότι, οι περισσότεροι έκαναν πως δεν άκουσαν. Διψούσαν για ατομική ευημερία, ούτε που τους ένοιαζαν οι συνέπειες. Ο Ανδρέας δεν ενέδιδε σε αυτά, γιαυτό εξ αρχής οι «παρτάκηδες» τον μισούσαν.
Σε Συνέντευξη Τύπου ΕΞΟΡΜΗΣΗ 19/10/84 Ανδρέας Παπανδρέου: «Μπήκαμε στην κοινή αγορά ως πλήρες μέλος με μια βιομηχανία η οποία δεν είχε καμία δυνατότητα, να αντιμετωπίσει τον κοινοτικό ανταγωνισμό. Περίπου το 80% του κεφαλαίου της, δεν ήταν ίδιο κεφάλαιο, αλλά δανεισμός. Δυστυχώς ένα μεγάλο τμήμα των δανειακών κεφαλαίων, το 80% διοχετεύτηκε για την εξυπηρέτηση του ίδιου του βιομηχάνου και της οικογενείας του. Αυτή είναι η βιομηχανία, που παραλάβαμε». Πόσο πιο καθαρά μπορεί να ακουστεί αυτό; Ποιοι τα φάγανε κ Πάγκαλε;
Η οικονομία της χώρας βρέθηκε σε κρίσιμη καμπή. Οι επιχειρηματίες συσσώρευαν κέρδη, δίχως να κάνουν στροφή σε νέες τεχνολογικές επενδύσεις. Η αδύναμη βιομηχανία μας άρχισε να χάνει ερείσματα, από τις παγκόσμιες μεταβολές, στον εξαγωγικό τομέα. Στο σύνολο του ο Ευρωπαϊκός Νότος εγκαταλείπεται προς χάριν των βιομηχανιών του Βορρά, που αναπροσαρμόζονται με γνώμονα την τεχνολογική τους εξέλιξη. Πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα και υπηρεσίες χάνονται. Η εκμηχάνιση στην Ελλάδα σον αγροτικό τομέα συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς οι αγορές γίνονται πιο σκληρές στον ανταγωνισμό. Ο οικονομικός πόλεμος επικράτησης μέσα στην ΕΟΚ εντείνεται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιστέκεται σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι αυτός όμως, που μπορεί με μαγικό τρόπο να διασώσει τον ιδιόμορφο Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, που λειτουργεί αποθησαυριστικά, ως να ήταν ξεπεσμένος φεουδάρχης. Μην ξεχνάτε, ότι η φυγή κεφαλαίων το 1980-1981 με τον φόβο του επερχόμενου σοσιαλισμού, γέμισε την Ελβετία με τεράστιες καταθέσεις. Αυτά τα χρήματα, δεν τα ξανάφεραν πίσω, για να τα επενδύσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.