Τρίτη, Απριλίου 21, 2020

Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας





Συμπληρώνονται 53 χρόνια απο την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Η Απριλιανή δικτατορία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην μεταπολεμική εξέλιξη της Ελλάδας. ‘Ηταν το αποκορύφωμα του μετεμφυλιακού κρατικού αυταρχισμού.


Η κατάρρευσή της είχε σαν κύρια βάση το προδοτικό πραξικόπημα της Κύπρου κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Τόσο η χούντα, αυτή καθ αυτή, όσο και η απώλεια της μισής Κύπρου αποτέλεσαν μελανή σελίδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρειάστηκε χρόνια να επιτευχθεί και αφού, βεβαίως, πέρασαν αρκετά χρόνια και άλλαξαν όχι, μόνο, οι γενιές αλλά και οι δομές και η νοοτροπία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αφορμή την φετινή επέτειο η κυβέρνηση, ίσως θα πρέπει να σκεφθεί την διαγραφή απο τις δέλτους τους των Ενόπλων Δυνάμεων των προσώπων που εξέθεσαν και τις ίδιες και οδήγησαν σε μια εθνική καταστροφή.
Στις 21 Απριλίου 2010 οι "Ανιχνεύσεις" παρουσίασαν μια εκπομπή για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, με αφορμή το βιβλίο της καθηγήτριας Μίκας Χαρίτου Φατούρου "ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας".
Προσκεκλημένοι ήταν η Μίκα Χαρίτου Φατούρου, ο Κλεάνθης Γρίβας και ο Νώντας Χατζηγιάννης.




ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.