Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

Ψεύδη εκτός ορίων και εντός μορίων...

 

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

Είναι κωμικοτραγικό να διασκεδάζει κανείς μέσα στην αδιέξοδη κρίση –οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική–, που διέρχεται η Ελλάδα και υφίστανται οι πλείστοι πολίτες της. Το επιτρέπει, όμως, η ανεκδιήγητη ομιλία του Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μάλιστα ενώπιον αυστηρά επιλεγμένου ακροατηρίου, μπροστά στο οποίο παρουσιάστηκε ως εντελώς ανεύθυνος για τη δουλόφρονα –και ολέθρια– πολιτική του. Τα ψεύδη που αράδιασε ήταν αναρίθμητα. Έλεγε ό,τι θεωρούσε πιο εντυπωσιακό, χωρίς να αλιεύει καν τις περισσότερες φορές χειροκροτήματα.

Οι παρόντες φίλοι του –όλοι τους ανήκαν στη χορεία αυτή– γνώριζαν τα σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα των συζητήσεων με την «τρόικα» στο Παρίσι και έδειχναν κατανόηση για τις άσχετες επισημάνσεις του και τις κίβδηλες υποσχέσεις του, λες και μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση. (Ο Νίκος Μπογιόπουλος σε ανάρτησή του στον «eniko» τη Δευτέρα μέτρησε 94 «θα» στην ομιλία του στη ΔΕΘ! Και πρόσθεσε: «Μάρτυς μας ο κύριος Σαμαράς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ως ο αυθεντικότερος πρεσβευτής της Αλήθειας. Της “ακατανίκητης” και “ανελέητης Αλήθειας”, όπως δήλωσε…»!)

Δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο ο πανικόβλητος λόγω δημοσκοπήσεων εξουσιομανής πρωθυπουργός στην εν λόγω ομιλία. Ακόμα και τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κριαρά επικαλέστηκε με αφορμή τον θάνατό του! Ποιος; Ο θαυμαστής και θιασώτης του Ελύτη τον ακραία δημοτικιστή Κριαρά! Τον Κριαρά που, σύμφωνα με τον Σαμαρά, ήταν... φιλόσοφος και όχι φιλόλογος! Ερώτημα: Ήταν «ακραία δημοτικιστής» ο Κριαράς; Απάντηση: Ασφαλώς. Το αποδεικνύει η γενική πληθυντικού των πρώην τριτόκλιτων και εδώ και καιρό πρωτόκλιτων ουσιαστικών θηλυκού γένους. Παράδειγμα: Η πόλη της πόλης (ενικός), οι πόλες των πολών ή πολώνε (πληθυντικός)! Αυτό έκανε τον επίσης αείμνηστο Αλέξανδρο Σχινά, προσωπικότητα κύρους στη λογοτεχνία, να μετατρέψει τη γνωστή έκφραση «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» σε «θα γελάσει και το παρδαλό κριάρι»!

Μετά από την παρέκβαση αυτή, επανέρχομαι στον «σκίζω κάθε μέρα τα Μνημόνια» Σαμαρά, ο οποίος τολμάει κάθε λίγο και λιγάκι (και το επανέλαβε και στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη) να ξιφουλκεί εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και να τους κατηγορεί για λαϊκισμό και ακατάσχετη δημαγωγία. (Προφανώς βλέπει στον καθρέφτη τον εαυτό του, ενώ ο λαός τον βλέπει κατάματα και δεν πιστεύει ούτε πολλοστημόριο απ’ όσα λέει.)

Μίλησε και για… φιλότιμο ο αφιλότιμος! Και το διεκδίκησε για τον εαυτό του. Το έπραξε μάλιστα για να κάνει ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση… Αφού διαλάλησε το χιλιοειπωμένο ότι τη λέξη αυτή δεν την διαθέτει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, τόνισε: «Το φιλότιμο δεν είναι το “όχι σε όλα”». «Είναι το “ναι σε όλα” τα αιτήματα των δανειστών και του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου», του απαντάει ειρωνικά («για να μη χαρακτηριστεί αφιλότιμος») και καταπελτικά η «εφ.συν.» στο κύριο άρθρο της τη Δευτέρα. Η συνολική ομιλία του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ταυτόχρονα ΑΣΦΑΙΡΗ και ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΝΕΥΣΕΩΣ για να τρομοκρατήσει μερικούς αφελείς που βρίσκονται ακόμα «εντός μορίων…». (Προσωπικά την έβαλα αυτούσια στο αρχείο μου για να τη διαβάζω με απόλαυση κάθε φορά που θα νιώθω πικραμένος.)

Ο Βενιζέλος, πιο πονηρός από το αφεντικό του, προτίμησε, αντί για ομιλία, συνέντευξη Τύπου. Είχε έτσι τη δυνατότητα, μαζί με τον μακροσκελή πρόλογό του, να κάνει… ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ! Πολλές, αφού η κάθε απάντησή του είχε διάρκεια σχεδόν πλήρους ομιλίας.

Ταυτόχρονα απέδειξε στην κοινή γνώμη ότι, σε σχέση με τον Σαμαρά, εκείνος ΔΕΝ φοβάται τις συνεντεύξεις προς τον Τύπο. Ένα το κρατούμενο, επομένως, υπέρ του, όπως αφελώς και εγωπαθώς νομίζει. Διότι το αλαζονικό ύφος του, η κουραστική ευφράδειά του, οι ρηχές αμπελοφιλοσοφίες του, το φτηνό χιούμορ του –πρώτα ο ίδιος γελάει για να παρασύρει το ακροατήριό του σε σποραδικά γέλια– και κυρίως τα ουρανομήκη ψεύδη του προκαλούν αγανάκτηση σε κάθε σκεπτόμενο και ενημερωμένο πολίτη. Τον προσδιορισμό «ενημερωμένο» πολίτη δεν τον ξεφούρνισα τυχαία. Εννοώ την ευθύνη του για τα υποβρύχια. Σημειώνω σχετικά ότι στη δικογραφία που σχημάτισε η Εισαγγελία Διαφθοράς «περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» δύο υπουργών της κυβέρνησης, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατατέθηκε την ημέρα που έληξαν οι εργασίες της Ολομέλειας και η Βουλή έκλεισε –επρόκειτο τάχα για… διαβολική σύμπτωση;– μία εβδομάδα νωρίτερα! (Ορισμένοι αμφιβάλλουν εάν θα υπάρξει τον Οκτώβριο Ολομέλεια, πιστεύοντας ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές προκειμένου να γλιτώσει την «ενδεχόμενη ποινική ευθύνη» ο Βενιζέλος. Η αφεντιά μου αμφισβητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πολλούς λόγους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι η επί θύραις εκλογική επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ.)
Ο Βενιζέλος, άλλωστε, είναι… βράχος. Ούτε την Εισαγγελία Διαφθοράς φοβάται ούτε τον Γιωργάκη και τους φίλους του ούτε τον εκλογικό διασυρμό του. Πιστεύει στον… Θεό της Ελλάδας και εσχάτως και στην Παναγία της Ελλάδας, όπως και ο Σαμαράς, και θεωρεί τον εαυτό του ΑΤΡΩΤΟ,
ίσως και ευλογημένο. 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.