Κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί έπρεπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να γίνει αποδέκτης μίας πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση… Είναι απλά ένας τεχνοκράτης, ο οποίος κρατά και διαχειρίζεται την «καυτή πατάτα» του δημοσίου χρέους ή μήπως ο ίδιος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ετών ως διαμορφωτής αυτής …της «καυτής πατάτας»;
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, είναι πρόσωπο που επί σειρά ετών συμμετέχει στην ίδια «παρέα» που κινεί τα νήματα και ορίζει το «τιμόνι» στην πορεία της χώρας. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1956 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Γλύφα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ.ά. Από το 1989 έγινε καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα σε ντόπια και ξένα συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας) και στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων» (δηλαδή, στην απορρύθμιση και τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους), δημοσιεύοντας μελέτη που «εκτιμούσε» ότι με το «άνοιγμα» θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια. Μια μελέτη που προκάλεσε θυμηδία ακόμη και μεταξύ των υπερασπιστών των μνημονίων.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δείχνει να αντιπαθεί τον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο κατεξοχήν κρατικοδίαιτος τεχνοκράτης. Αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, τοποθετείται εδώ και περίπου 30 χρόνια μόνο σε δημόσιες θέσεις, μέσα από τις οποίες κινεί τα νήματα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον Κώστα Σημίτη για το γεγονός, ότι η Ελλάδα εντάχθηκε ανέτοιμη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, μαζί με τον έτερο «Καππαδόκη» της ομάδας Λουκά Παπαδήμο και πρώην πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να απειλείται με την απόλυτη καταστροφή. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μακρά παρουσία στο ελληνικό δημόσιο. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής. Το γεγονός ότι το 1989 το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, δεν επέφερε ουσιαστικά μεγάλες μεταβολές στη σχέση του με τον δημόσιο τομέα, αφού με απόφαση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Δημήτρη Χαλικιά, τοποθετήθηκε σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, ένα χρόνο μόλις μετά, το 1994 ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε το πόστο του προέδρου του ΣΟΕ, του βασικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση του ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τη δεκαετία του 1970 είχε φοιτητή τον Γιάννη Στουρνάρα, κατηύθυνε, από το 1994 έως το 2001 την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η οποία έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή. Φυσικά έβαλε το χεράκι του και ο Γιάννης Στουρνάρας αφού επί μία επταετία εκπροσωπούσε το υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οπότε ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει, ποια είναι η μεγάλη ευθύνη του Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα συνεπάγεται την καταστροφή ενός ολόκληρου λαού.
Η «καταστροφή» της Εμπορικής
Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού έγινε κουμπάρος με τον Γιάννο Παπαντωνίου, έβαλε ως στόχο να γίνει μέλος του «κύκλου» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του «κύκλου» των χαμένων «εκσυγχρονιστών», του κύκλου που εμφανίζεται πλέον ως «Κίνηση των 58», «Ελιά», «Ποτάμι» κλπ. Όλη αυτή η παρέα, ενέταξε προφανώς για λογαριασμό των γερμανικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, την χώρα μας στην ευρωζώνη. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός.Ο Κώστας Σημίτης εκτίμησε πολύ την προσήλωση του Γιάννη Στουρνάρα προς το πρόσωπό του και τελικά τον διόρισε στην Εμπορική Τράπεζα. Για να αντιληφθεί κανείς το … μέγεθος των ικανοτήτων του σημερινού υπουργού Οικονομικών πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ενώ παρέλαβε την δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα, όταν αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου η Εμπορική βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής, με αποτέλεσμα να πουληθεί στην γαλλική Credit Agricole.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Η «φούσκα του χρηματιστηρίου» φέρει την υπογραφή της διακυβέρνησης Σημίτη. Ο ανεξάρτητος πλέον από χθες βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έχει υπάρξει ιδιαίτερα αιχμηρός για τον Γιάννη Στουρνάρα θυμίζοντάς τον ρόλο που είχε διαδραματίσει την περίοδο που τη χώρα κυβερνούσε ο Κώστας Σημίτης: «Πρόχειρα στο μυαλό μου έχω τουλάχιστον 30 σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1996 έως το 2004, με πιο χαρακτηριστικά δύο. Το «μαγείρεμα» των στοιχείων για να μπούμε στο ευρώ και το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Αν κάποιοι λοιπόν έχουν επιλεκτική μνήμη, ο ελληνικός λαός δεν έχει. Θυμάται και πολύ καλά μάλιστα». Εξάλλου, ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε και συνεργάτης της χρηματιστηριακής «Κάππα» για την οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν ουκ ολίγα αναφορικά με την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας.Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2003, όπου μπορεί ο κάθε ένας να διαβάσει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας «διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ».
Τον Απρίλιο του 2000 και ενώ η κρίση του χρηματιστηρίου είχε ξεσπάσει ήδη από το 1999 ο Γιάννης Στουρνάρας, υποτίθεται ότι είχε κινητοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του κράτους με στόχο να επιτευχθεί η συγκράτηση της πτώσης του χρηματιστηρίου. Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για χειραγώγηση.
Ο άνθρωπος αυτός που πέρασε μέσα από το ΙΟΒΕ, την εμπορική, την αμαρτωλή πορεία για την ένταξη της χώρας στο ευρώ και σήμερα αποστραγγίζει και την τελευταία ρανίδα του Έλληνα φορολογουμένου, προφανώς έχει αναπτύξει και την δική του υποομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Υπουργείο Οικονομικών κυβερνάται από μία ομάδα τεχνοκρατών και παλιών συνεργατών από το ΙΟΒΕ του Γ. Στουρνάρα και αυτή η ομάδα κάνει την Τρόικα να μοιάζει με εκδρομή Ουρσουλίνων, μπροστά σε αυτά που έχει κατά καιρούς σχεδιάσει και εκπονήσει.
Στο τέλος είναι να αναρωτιέται κανείς εάν η χώρα αυτή κυβερνάται, αν όχι ακόμα από τον Κώστα Σημίτη, τουλάχιστον από τους «λοχαγούς» του και τους «υπασπιστές» του… οπαδοί όλοι μίας νεοφιλελεύθερης λογικής Φρίντμαν με μανδύα δήθεν κεντροαριστερό, δήθεν σοσιαλιστικό, δήθεν-δήθεν και στο τέλος …πλήρη εφαρμογή του «Δόγματος του Σοκ».
Μετά από μία …τόσο «πετυχημένη» πορεία λοιπόν, είναι παράλογο να αυτός ο άνθρωπος να δεχτεί έστω μία πρόταση μομφής σε βάρος του; Και δείτε το αποτέλεσμα… Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέλυσε τις προβλέψεις του Συντάγματος για να γλιτώσει τον Στουρνάρα. λες και είναι ο «Μεσσίας» της ελληνικής οικονομίας και όχι ο «τακιμιασμένος» με τον Αντώνη Σαμαρά, καταστροφέας από του πρώτου μέχρι και του τελευταίου λαϊκού ελληνικού σπιτιού… Τα συμπεράσματα δικά σας…
.koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.