Κυριακή, Μαρτίου 30, 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επερχόμενες εκλογές-Τι και πώς ψηφίζουμε

 Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επερχόμενες εκλογές
Με διπλές κάλπες και διπλά μέτωπα, εντός και εκτός τειχών, οι Έλληνες καλούμαστε να ψηφίσουμε, στα τέλη Μαϊου, τόσο για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή, όσο και για την στελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εδώ και καιρό “κλείδωσαν” οι ημερομηνίες των διπλών εκλογών του Μαΐου, με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται την Κυριακή 25 Μαΐου μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών, αφού θα έχει προηγηθεί, την Κυριακή 18 Μαΐου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη – με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Στους μεγάλους δήμους παρατηρείται η κάθοδος πολλών “ανταρτών” υποψηφίων από τον κυβερνητικό σχηματισμό, σε αντίθεση με την εκάστοτε μία και “επίσημη” υποψηφιότητα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές 2014 καθορίστηκε ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που θα πρέπει οι ψηφοφόροι να βάλουν στα ψηφοδέλτια.

Οσον αφορά στους Δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, στο ψηφοδέλτιο θα μπαίνουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης δημοτικών συμβούλων.

Όσον αφορά στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα μπαίνει ένας σταυρός αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις συμβούλους.

Στις ευρωεκλογές φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας θα ισχύσει το σύστημα της επιλογής υποψηφίου με τη μέθοδο της σταυροδοσίας, αντί της λίστας.

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Εκλέγονται 21 Ευρωβουλευτές (21 έδρες).
Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβουν στο σύνολο της επικράτειας εφόσον ξεπεράσουν το 3% των εγκύρων ψήφων. Προσμετρούνται οι ψήφοι των ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση τόσο την πρώτη Κυριακή (18/5), όσο και τη δεύτερη, στις 25 Μαίου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.