Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2014

Όλο το χρονικό της σύγκρουσης για την πρόταση μομφής Τσίπρα κατά Στουρνάρα

 tsipras-vouli-slider
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του  υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», όπως χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα, επικαλούμενος το άρθρο 142, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
– Η απόφαση για την πρόταση μομφής
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφάσισε να κηρύξει περαιωμένη τη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα, απορρίπτοντάς τη. Έκρινε ότι όπως ήταν διατυπωμένη δεν αφορούσε μόνο τον κ. Στουρνάρα, αλλά ολόκληρη την κυβέρνηση, οπότε την απέρριψε καθώς δεν είχε περάσει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής και εναντίον του προεδρείου της Βουλής, η οποία εάν συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Στη συνέχεια αποχώρησε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, θα επιστρέψει όμως, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας από το Σύνταγμα για να ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία.
«Διεξάγεται ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, μία κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή με προφανή σκοπιμότητα να μην συζητηθεί στη Βουλή η ουσία του τριπλού εγκλήματος που αφορά τράπεζες και δημόσιο πλούτο, επαγγελματικές ομάδες και κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι «την εκτροπή αυτή δεν την αναγνωρίζουμε ούτε την νομιμοποιούμε». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή απόφαση» να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας αν μπορεί να θέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι τότε κάθε πρόταση θα τίθεται υπό την αίρεση της πλειοψηφίας.
Νωρίτερα όλα τα κόμματα είχαν τοποθετηθεί για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
–Βενιζέλος: «Να απορριφθεί η πρόταση μομφής»
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και καλούμε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως». Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση μομφής αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση. Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά.
Τσίπρας: Παράνομη και αντισυνταγματική η πρόταση της κυβέρνησης
Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναρωτήθηκε «ποιος ακριβώς εκφράζει τον Πρωθυπουργό; Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης που είπε ότι δέχεται η κυβέρνηση να συζητήσει για την πρόταση που καταθέσαμε ή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που ζητάει να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας;».
Χαρακτήρισε «παράνομη και αντισυνταγματική την πρόταση της κυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα» και συμπλήρωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150,αν κάνει δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης.
Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι νόμιμα κατέθεσε ο Τσίπρας την πρόταση, καθώς και απεδέχθη ο Σταμάτης και το προεδρείο που διέκοψε τη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη είπε ότι θα είναι υπεύθυνος προσωπικά «εάν έχουμε ένα ακόμα πραξικόπημα».




Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την πρόταση μομφής έτσι όπως έχει κατατεθεί και ότι είναι λάθος να απομονώνει την ευθύνη ενός υπουργού και όχι ολόκληρης της κυβέρνησης.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι η Χρυσή Αυγή συμφωνεί με την πρόταση μομφής.
–Η βασιμότητα της πρότασης δυσπιστίας
Το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».
Η κυβέρνηση εξέτασε μετά τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες αν η πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Στουρνάρα ήταν«όμοια» με εκείνη που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.
–Νωρίτερα η συνεδρίαση είχε διακοπεί μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά του Γιάννη Στουρνάρα.
Η πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα
«Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «αυτό που κάνετε με τις τράπεζες δεν έχει γίνει πουθενά».
Υπενθύμισε επίσης την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει το κούρεμα του χρέους, που του πρότεινε το ΔΝΤ, επειδή ο Σόιμπλε του είχε πει «ξέχνα το, Γιάννη».
«Αυτά δεν είναι ζητήματα που οφείλουν να απασχολούν τις παραπολιτικές σελίδες των εφημερίδων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «σήμερα έχετε το θράσος να λέτε ότι τελειώσατε το έργο σας. Όχι, σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει βαθιά στον τάφο την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να μην σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε αυτό το έργο και μάλιστα να διεκδικείτε θέσεις πενταετούς διάρκειας». Η παραμονή του αποτελεί «ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης», είπε.
Στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του  υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ:

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών
Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα 30-3-2014
Το τραπεζικό σύστημα, μέρος του τριγώνου της διαπλοκής μαζί με τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική ελίτ, υπήρξε η ραχοκοκαλιά ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία.
Από το 2010 και μετά το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με 200 δις ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις. Παρά τον πακτωλό των χρημάτων προς τις τράπεζες, αυτές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, πολλαπλασίασαν την κρίση, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές τάξεις.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Με αυτή την ενέργεια εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτίσης τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες απώλειες δημοσίου χρήματος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την νομιμότητα τέτοιων πράξεων.
Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται, με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών».
Η διακοπή της συνεδρίασης
Η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο πριν τις 16:00, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής και η διακοπή θα διαρκέσει μισή ώρα και θα ξεκινήσει ξανά στις 17:30. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει άμεσα. Το προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε ότι νομικό συμβούλιο θα εξετάσει στο διάστημα αυτό αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση μομφής μετά την προηγούμενη που είχε καταθέσει.
Ο Δ. Σταμάτης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «βάλλει ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων». «Η απελπισία μπρος στην κατάρρευση του κόμματός του τον οδηγεί στο απεννονεημένο διάβημα. Θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε από πού θα βρείτε τα χρήματα» για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της αν καθυστερήσει η δόση.

Διαβάστε επίσης:Πώς πήρε ο Τσίπρας την απόφαση για την πρόταση μομφής
Στουρνάρας: «Η Ελλάδα βγήκε από τον τάφο – Έκλεισα τον κύκλο μου στο υπουργείο»
Α. Τσίπρας: Καταστρέψατε τα ασφαλιστικά Ταμεία, για να σώσετε τις τράπεζες 
Παπαδημούλης: «Δημοκρατική εκτροπή αν δεν προχωρήσει η πρόταση μομφής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.