Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλλιθέα για την ανεργία μίλησε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Μαυρίκος


Συγκέντρωση για την ανεργία διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Δημαρχείο Καλλιθέας όπου επισημάνθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για την ανακούφιση των άνεργων.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Μαυρίκος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η οποία είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που ασκεί η ΕΕ και τα κόμματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από την παραμονή μας στη ΕΕ και να καταδικάσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφού οι υποσχέσεις που έδιναν ότι μέσα στην ΕΕ θα «τρώγαμε με χρυσά κουτάλια» αποδείχτηκαν τραγωδία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σε μια πλούσια χώρα με τεράστιες δυνατότητες όπως είναι η Ελλάδα, μας έφτασαν στο σημείο να εισάγουμε πορτοκάλια από τη Γερμανία και λεμόνια από τη Χιλή, να είμαστε περικυκλωμένοι από θάλασσα και να έχουμε δεκάδες χιλιάδες άνεργους ναυπηγοεπισκευαστές και ναυπηγοκατασκευαστές, να κλείνουν τα κλωστοϋφαντουργία, ο χρυσός, άλλα ορυκτά, οι φυσικές πηγές ενέργειας να είναι στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με υψηλό επιστημονικό επίπεδο να είναι στην ανεργία.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάλεψε στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Κατ’ επανάληψη το ΚΚΕ έχει κάνει προτάσεις για την ανακούφιση των ανέργων τώρα, δεν περιμένει να υλοποιηθεί η πρότασή του για τον Σοσιαλισμό, γιατί έτσι κι αλλιώς, στο Σοσιαλισμό δεν υπάρχει ανεργία. Πριν λίγες ημέρες, ξανά κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, η οποία ζητούσε αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στους εργοδότες και σε προγράμματα που τάχατες στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας να δίνονται στους ανέργους μαζί με άλλα μέτρα ανακούφισης τους. Το ΚΚΕ πρότεινε μεταξύ των άλλων, το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί στο 80% του βασικού μισθού που ως τέτοιος αναγνωρίζεται ο τελευταίος πριν την κατάργησή του, των 751ευρώ. Επίσης, το ΚΚΕ προτείνει, κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων, να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, να καθιερωθεί για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη κ.α.
Αφού κατήγγειλε τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίες παλιότερα μέσα από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησαν την εργατική τάξη στα σαγόνια των μονοπωλίων, κάλεσε τους άνεργους και τις οικογένειες τους να καταδικάσουν τα κόμματα της ΕΕ, να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, γιατί μόνο έτσι θα δώσουν το μήνυμα τιμωρίας που πρέπει, μόνο έτσι θα βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα. Γι’ αυτό, στην ενιαία μάχη των εκλογών, σε ΕΕ, Περιφέρειες και Δήμους, δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι και «ακηδεμόνευτοι» υποψήφιοι. Υπάρχουν στρατευμένοι με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ από τη μία και το ΚΚΕ από την άλλη, το οποίο, επί 95 χρόνια στηρίζει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, παλεύει για να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Στη συνέχεια, ο Βασίλης Δημόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Καλλιθέας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στο ανατριχιαστικό πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας, που το 2013 σκαρφάλωσε στο 27,5% (24,5% στους άνδρες και 31,7% στις γυναίκες, 58% η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο ασύλληπτο 62,5%). Σήμερα, μόνο 4 στις 10 γυναίκες έχουν δουλεία - αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία ανεργίας. Στην περιοχή της Αττικής έχει αγγίξει το 30% - εδώ ζει ένα μεγάλο μέρος από τις 450.000 οικογένειες, που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ως ΚΚΕ, θέλουμε κι επιδιώκουμε, να συζητήσουμε για το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας, τι θα κάνουμε και πως θα αλλάξουμε την κατάσταση. Είμαστε το μοναδικό Κόμμα που λέει στους ανέργους και τις οικογένειες τους, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Το ΚΚΕ, είναι το μόνο Κόμμα, που σταθερά, επίμονα και αταλάντευτα, θέτει και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή τα προβλήματα των εργαζομένων και απαιτεί εδώ και τώρα, τη λύση τους, καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις νόμου, τροπολογίες, ερωτήσεις και επερωτήσεις… Αδιάκοπα και ακούραστα, πρωτοστατεί ώστε να δημιουργηθεί λαϊκή ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για να μη μείνει καμία οικογένεια ανέργου, χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή και ασφάλιση. Να μην κινδυνεύσει από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη βάρβαρη - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να διαμορφωθεί η λαϊκή Συμμαχία που θα σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων … να γίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, περιουσία του λαού. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία για όλους και θα διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο, είναι σύμφυτο του κοινωνικό - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα το βάρβαρο και απάνθρωπο αυτό σύστημα, που ζει και αναπνέει, ΜΟΝΟ για το κέρδος.
Όταν τους καπιταλιστές δεν τους συμφέρει το ποσοστό κέρδους, μειώνουν την παραγωγή ή και κλείνουν επιχειρήσεις. Και οι φτωχοί αγρότες που πλήττονται από την αντί - αγροτική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και την ΚΑΠ της ΕΕ, ξεκληρίζονται, για να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, πιέζονται, συνθλίβονται και συντρίβονται από τα μονοπώλια, κλείνουν τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις τους και προστίθενται κι αυτοί στον αριθμό των ανέργων. Δεν πρέπει κανένας, να ξεγελαστεί από τις υποσχέσεις της δικομματικής κυβέρνησης για παραγωγική ανάπτυξη. Το σίγουρο είναι ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, με όρους μαθητείας, με μισθούς πείνας, πρακτικά με όρους κυριολεκτικά “γαλέρας”.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συμφωνούν ότι η ανεργία απειλεί την «κοινωνική συνοχή», συνομολογώντας έτσι για το τι φοβίζει συνολικά τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και φυσικά το ίδιο το κεφάλαιο. Όμως ως «βασιλικότερος του βασιλιά» για την κοινωνική συνοχή εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τον αρχηγό του, στη συνέλευση του ΣΕΒ, πέρσι το καλοκαίρι, μίλησε και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την κοινωνική συνοχή, παίρνοντας τα εύσημα από τους μεγαλοβιομήχανους.
Τα κόμματα της δικομματικής συγκυβέρνησης από τη μια και η λεγόμενη αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Οι επιλογές τους είναι μετρημένες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διαχειριστούν την ανεργία, να μοιράσουν τη μια κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα θέση εργασίας σε δυο και τρεις ανέργους, τελικά να ανακυκλώσουν και να διατηρήσουν την ανεργία, γιατί θέλουνε τον άνεργο - θύμα, αγκιστρωμένο ψάρι, ως εφεδρεία εργατική για να ρίχνουν κι άλλο κάτω τους μισθούς, τα μεροκάματα, να σμπαραλιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα, για να μην μπορεί να ανασάνει ο λαός.
Γι’ αυτό άλλωστε κάνουν παρέλαση τα διάφορα προγράμματα, προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων κ.α., διαλέγεις και παίρνεις. Ανακατεύονται, συμμετέχουν, εμπλέκονται και κινούνται δραστήρια οι δήμοι, που είναι άλλωστε πρωταγωνιστές και πρωταθλητές στην εφαρμογή και υλοποίηση, της αντιλαϊκής πολιτικής, ειδικά στο κομμάτι της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Διαχρονικά οι διοικήσεις των δήμων που πρόσκεινται στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχουν κάνει “επιστήμη” την εφαρμογή κάθε είδους και μορφής ελαστική σχέση εργασίας. Δουλεμπορικές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ο δήμος μας (Καλλιθέα) που έχει την τιμή να έχει δήμαρχο που είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρωτοπορεί σε όλες αυτές τις αισχρές μορφές εργασίας, αφού λειτουργεί και ως δήμος πιλότος».
Τελειώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη στάση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «…εμείς λέμε καθαρά δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την ανεργία μας. Θέλουμε ζωή ανθρώπινη με πλήρη δικαιώματα. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και δεν κάνουμε πίσω από αυτό».
Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, η οποία επικεντρώθηκε στο πως μπορούν να οργανωθούν οι άνεργοι, στην κατάσταση που επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους και το πώς μπορεί να τους βοηθήσει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.