Συνεχείς διαπραγματεύσεις έως το βράδυ του Σαββάτου θα διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές με στόχο μία συμφωνία η οποία "είναι πολύ φιλόδοξο να πω ότι θα υπάρξει", όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο επίκεντρο της σημερινής διαπραγμάτευσης θα βρεθεί ξανά το κρίσιμο ζήτημα των τραπεζών. Μετά την διάρκειας έξι ωρών συνάντηση με τους δανειστές, το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι διαφορές με την τρόικα και ειδικά με το ΔΝΤ παραμένουν και στο θέμα των τεστ αντοχής, αλλά και στο χρονικό περιθώριο που δίνεται για τις ΑΜΚ των τραπεζών. "Ανοικτό" παραμένει και το σχετικό νομοσχέδιο.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι η ίση μεταχείριση για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί ώστε να δοθεί ώστε να γίνουν οι ΑΜΚ, δηλαδή να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που θα επιβάλλει η ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στην τρόικα με την οποία ζητά να γίνουν οι ΑΜΚ με βάση τα ελληνικά stress tests που, όπως είπε, θα ανακοινωθούν αύριο και, αν τα ευρωπαϊκά τεστ που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο δείξουν ότι υπάρχει διαφορά, αυτή να καλυφθεί με τα διαθέσιμα 14 δισ. ευρώ του ΤΧΣ τα οποία δεν θα πειραχθούν.
"Το ΔΝΤ πρέπει να τα βρει με την ΕΚΤ, δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μοχλός πίεσης", ανέφερε η ίδια πηγή. "Δεν θέλουμε να μπλοκαριστεί η πρόοδος της αναθεώρησης του μνημονίου από αυτό το λόγο", πρόσθεσε.
Πιθανή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα
Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, έαν δεν "κλείσουν" όλα, δεν "κλείνει" τίποτα. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας, ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να επιχειρηθεί συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Τα ραντεβού της Πέμπτης
Πέραν των τραπεζών, παραμένουν ανοιχτά πολλά άλλα μέτωπα. Σήμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, έχουν «κλειδώσει» διαδοχικά ραντεβού με την τρόικα στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ παρουσία των αρμόδιων υπουργών και στελεχών για τράπεζες, ομαδικές απολύσεις, ΟΟΣΑ, ενέργεια, ναυτιλία, αποκρατικοποιήσεις.
Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πρέπει να αναχωρήσει την Κυριακή για Βρυξέλλες.
«Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και πολλά ανοικτά σημεία, υπάρχουν και αποκλίσεις», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι σήμερα τέθηκε επί τάπητος η «βεντάλια» θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το σκέλος των τραπεζών που αφορά στο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης.
Από αύριο ξεκινά και η συζήτηση για το δεύτερο κείμενο του μνημονίου (MοU), ενώ θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο έως το 2018 με βασικό αντικείμενο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή αφού επισήμως η ημερομηνία είναι στις 15 Μαΐου.
Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει -κατ ελάχιστο- τη θετική εισήγηση περί προόδου. Και αυτή απαιτεί σύγκλιση σε πολλά πεδία.
Ειδική μέριμνα στο μνημόνιο για διαχείριση διαθεσίμων
Ειδική παράγραφο θα έχει το αναθεωρημένο μνημόνιο για τη διαχείριση διαθεσίμων του στενού και ευρύτερου δημοσίου, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα 3 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το κράτος μέσω του ΤΧΣ. Διευκρίνισε όμως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για γενικευμένη χρήση του μέτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.