Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014

Τοπική Αυτοδιοίκηση και παροχή ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες

 
Τσιγκρής Αγγελος
Το μέλλον ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που επιβεβαιώνει η διεθνής εμπειρία και προσυπογράφει η ελληνική παράδοση δημοκρατίας και εξέλιξης των θεσμών.

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι δύο έννοιες που στη συνείδηση του πολίτη είναι συνυφασμένες με την Αστυνομία και την προσπάθεια καταστολής τους.

Η πρόληψη της παραβατικότητας αποτελεί έναν νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, για την ελληνική πραγματικότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο μέσω των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας που έχουν συσταθεί και στα επτά διαμερίσματα του.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (Το.Σ.Π.Πα.) είναι εκείνα που εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν την εγκληματική δράση.

Η ευαισθητοποίηση των δημοτών πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα των Το.Σ.Π.Πα. Η διαρκής και συνεπής παρουσία των μελών στις κλήσεις των πολιτών είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Συμβουλίων.

Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη, αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξη τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποιήσής τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις που εκπονούνται από τα Το.Σ.Π.Πα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η ιδέα στους συμμετέχοντες ότι ασκούν εξουσία ή διαθέτουν  οποιοδήποτε δικαίωμα αυτοδικίας. 

Σημειώνεται εδώ ότι με το Νόμο 4172/2013 προβλέπεται η κατάργηση θέσεων κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας και η ένταξή του προσωπικού στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης την περίοδο αυτή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου περί αναδιάρθρωσης της  ΕΛ.ΑΣ., το οποίο προβλέπει στο Άρθρο 12 τη «Σύνδεση Ελληνικής Αστυνομίας με Τοπική Αυτοδιοίκηση - Συγκρότηση Επιτροπών Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας».

Η προσπάθεια για τη σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999 με το Ν. 2713/1999 και το άρθρο 16 απ' όπου ορίζεται σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα άνω των 3.000 κατοίκων η σύσταση ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, η λειτουργία των οποίων έμεινε στα χαρτιά.

Πρέπει να περάσουμε άμεσα από την Αυτοδιοίκηση της εγωπάθειας, της αυταρέσκειας και των μοναχικών δρόμων, στην Αυτοδιοίκηση της συλλογικότητας, των νέων ανθρώπων, των καινοτόμων ιδεών και των κοινών αγώνων.

* Ο κ. Αγγελος Τσιγκρής είναι δικηγόρος - καθηγητής Εγκληματολογίας 
**TO BHMA  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.