Κυριακή, Μαρτίου 09, 2014

Μειώσεις δομών και εξοικονομήσεις το κυβερνητικό σχέδιο για την ψυχική υγεία


Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Στους ιδιώτες καταλήγει το σημαντικότερο τμήμα των κοινοτικών πόρων



Τη μείωση των τομέων ψυχικής υγείας από 58 σε 40 με επανασχεδιασμό των ορίων τους ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Μακρή, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ψυχική υγεία. Η μείωση θα περιλαμβάνεται σε επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ σε αυτούς τους 40 τομείς θα προστεθούν ακόμα 15 για παιδιά και εφήβους, με την υφυπουργό να παραδέχεται ότι η μείωση εκτός από τις καλλικρατικές αλλαγές στις περιφέρειες έχει να κάνει και με την αδυναμία στελέχωσης των σχετικών επιτροπών. Η Ζ. Μακρή υποστήριξε ακόμα ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για τη χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας μέσα από την εφαρμογή ενός μοντέλου υπολογισμού του κόστους ανά ωφελούμενο και μονάδα.

Η υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι δημόσιες ψυχιατρικές κλίνες δεν θα μειωθούν και άρα δεν κινδυνεύει το προσωπικό, ενώ σημείωσε ότι 40 από τις μονάδες ψυχικής υγείας χρειάζονται προσωπικό το οποίο υπολόγισε σε περίπου 500 άτομα, ενώ αντίστοιχα στα υπό μετασχηματισμό ψυχιατρικά νοσοκομεία οι ανάγκες για προσωπικό αγγίζουν τα 1.300 άτομα. Η Ζ. Μακρή παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν κοινοτικά χρήματα χάθηκαν λόγω ανεπαρκειών των δομών, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από τις διοικήσεις τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, τόνισε ότι «η υπόθεση της ψυχικής υγείας δεν είναι θέμα ευαισθησίας του καθενός αλλά πολιτικό ζήτημα» σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός της κοινωνίας φαίνεται από το πώς υπερασπίζεται άτομα όπως οι ψυχικά πάσχοντες». Ο Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι η υποστελέχωση της ψυχικής υγείας είναι έντονη φτάνοντας από τις διευθύνσεις ως τις μονάδες και πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας δεν αποτελεί κόστος, αλλά «κοινωνική επένδυση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας έχουν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που τα νοσοκομεία στερούνται και τα στοιχειώδη και ζήτησε με έμφαση να υπάρξει έλεγχος σε σχέση με το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές δομές υγείας.

Χρόνια η υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας

Οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθιξαν κυρίως τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δομών ψυχικής υγείας, πολιτική που προϋπήρχε του Μνημονίου κι οδήγησε στην ενίσχυση των ιδιωτικών δομών, οι οποίες έχουν καταλήξει να λαμβάνουν και το σημαντικότερο τμήμα των κοινοτικών πόρων. Οι περισσότεροι επισήμαναν ότι οι ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό είναι εντονότερες στην επαρχία.
Ο Χρ. Μαντάς αναρωτήθηκε τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας όταν δεν θα υπάρχουν οι κοινοτικοί πόροι, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αρχικά επιχείρησε χωρίς επιτυχία «ξαφνικό θάνατο» των ψυχιατρικών νοσοκομείων, ενώ ο διαμελισμός τους «υπό το πρόσχημα της ψυχικής μεταρρύθμισης» παραμένει στο τραπέζι.
Ο Δ. Ξανθός υπογράμμισε την αποδόμηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και τόνισε ότι «το άλλο μοντέλο για την ψυχική υγεία δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνθήκες λιτότητας και ελαστικών εργασιακών σχέσεων». Ο Κ. Ζαχαριάς σχολίασε τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων για την ψυχική υγεία και παρατήρησε ότι «το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά και την ψυχική υγεία». Ο Β. Κυριακάκης σημείωσε ότι «η ψυχιατρική μεταρρύθμιση χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την περικοπή των δαπανών» και επισήμανε ότι το 80% των κοινοτικών πόρων κατευθύνονται προς τις ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας.
Ο Τ. Κουράκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού που ήταν σχεδιασμένο για 160 νοσηλευόμενους αλλά τώρα «στοιβάζονται» εκεί 259 χωρίς μόνιμο ψυχίατρο και ψυχολόγους. Ο Ν. Μιχαλάκης τόνισε ότι καμία δομή ψυχικής υγείας δεν είναι πλήρως λειτουργική και επισήμανε τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις περικοπές που «ξεκίνησαν πριν από το Μνημόνιο και μετά επιταχύνθηκαν». Η Χ. Καφαντάρη ζήτησε ελεγκτικές δομές για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων καθώς και αξιολόγηση του έργου τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. για την καθυστέρηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σ. Βούλτεψη, σημείωσε ότι «οφείλουμε κι από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και για ανθρωπιστικούς καθαρά λόγους να μπορούμε να ανταποκριθούμε».
Ο Οδ. Βουδούρης, εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, παρατήρησε ότι έχουν δοθεί 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες τη στιγμή που είναι απαραίτητο για την ψυχική υγεία μόνο ένα κλάσμα αυτών των χρημάτων.
Ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.) έκρινε ότι όσα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας δεν είναι επαρκή. Η Κ. Μάρκου (ΔΗΜ.ΑΡ.) επισήμανε την άνιση προς όφελος της Αττικής κατανομή των δομών της ψυχικής υγείας, ενώ ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) κατήγγειλε το ταξικό περιεχόμενο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.