ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο, τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, για ακόμη μια φορά. Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με το εθνικό θέμα της Κύπρου, με το νέο «Σχέδιο Ανάν» το οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα δίνει μια λύση που δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη.
Ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα της οικονομίας και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει αυτή τη στιγμή ο κυπριακός ελληνισμός, αλλά και ο ελληνικός λαός, με προγράμματα που επιβάλλονται από την τρόικα, τα οποία οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και σε μαρασμό της οικονομίας. Μια κρίση οικονομική μετατρέπεται σε ανθρωπιστική και φοβούμαστε πολύ ότι θα μετατραπεί σε εθνική κρίση.
Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις από κοινού προσπάθειες για να υπάρχει μια εθνική γραμμή και παράλληλα συζητήσαμε το θέμα που έχει προκύψει στην Ουκρανία με την αναγνώριση μιας μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συζήτηση η οποία γίνεται για την επιβολή εμπάργκο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εξοπλισμούς, γιατί αυτή η πιθανή επιβολή εμπάργκο ουσιαστικά θίγει δύο μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Κύπρο και την Ελλάδα.
Με τον πρόεδρο, τον κ. Λιλλήκα, είμαστε σε συνεχή επαφή και θα πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ: «Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του για τη συνάντηση που είχαμε. Όπως είπε ο πρόεδρος ανταλλάξαμε απόψεις πρώτα για τη μεγάλη οικονομική ύφεση και κρίση που μαστίζει την Κύπρο και την Ελλάδα και την ανάγκη που υπάρχει για απεγκλωβισμό το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο, για να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και να μπορούμε να αποφασίζουμε ανεξάρτητα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.
Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τις διαπραγματεύσεις, το οποίο στηρίζεται στα «έγγραφα Ντάουνερ», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια κακή ή χειρότερη εκδοχή του «Σχεδίου Ανάν».
Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε και οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο καταλύει ή οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το οποίο άμεσα ή έμμεσα αναγνωρίζει δύο κυριαρχίες, τρεις υπηκοότητες στην Κύπρο.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουκρανία μας ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Κύπρος, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχει πληγώσει τη σχέση που διατηρούσε διαχρονικά με τη Ρωσία, μια χώρα η οποία ήταν παραδοσιακά σταθερός σύμμαχος της Κύπρου και που μας στήριξε όποτε χρειάστηκε και στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, ασκώντας το βέτο για να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οποιαδήποτε απόφαση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είτε αυτές είναι στρατιωτικές είτε είναι οικονομικές, θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρει αντίθετη τουλάχιστον την κυπριακή κυβέρνηση. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να διαταραχθεί ή να πληγωθεί ακόμη περισσότερη η σχέση Κύπρου - Ρωσίας και ασφαλώς πιστεύω και η σχέση Ελλάδας - Ρωσίας.
Θεωρούμε ότι πάνω από τις όποιες συνεργασίες, πάνω από την όποια συμμετοχή μας σε οποιουσδήποτε οργανισμούς, είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και οι αποφάσεις μας πρέπει να ληφθούν με ένα και μοναδικό κριτήριο: την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων».
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.