Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία

 
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας σχετικά με τη στάση της στο θέμα της Ουκρανίας. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία αφού η Μόσχα απέκρουσε τις δυτικές προσπάθειες να πεισθεί να αποσύρει πίσω στις βάσεις τους τις δυνάμεις της στην Κριμαία. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε μεταφέρει ως «κοινή αντίληψη» στην ΕΕ «την αίσθηση στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητά μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς ευθυγραμμισμένος με την ιμπεριαλιστική πολιτική, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο στην κρίση: «Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς.
Στις 16 Μάρτη το δημοψήφισμα για παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «RIA», επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό του κοινοβουλίου.
Το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία «να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός μέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Νωρίτερα σήμερα το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ενώ είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μάρτη για την επικύρωση της ένωσης αυτής. Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε. Το τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας προέβλεπε ως τώρα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μάρτη, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της.
Εξάλλου ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία «τμήματα ξένων κρατών» μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδέχεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου.
«Για να το πω απλά, αυτό το νομοσχέδιο εισήχθη από εμένα για χάρη της Κριμαίας», δήλωσε ο Μιρόνοφ στο πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ».
Νέα συνομιλία Μέρκελ - Πούτιν
Στο μεταξύ, από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο έγινε γνωστό πως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε και πάλι με τον Βλ. Πούτιν για την κρίση στην Κριμαία.
Οι πηγές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη συνομιλία που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ και επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο και διευκρίνισαν μόνο πως την πρωτοβουλία γι' αυτή είχε η γερμανική πλευρά.
Ο αντικαγκελάριος της Μέρκελ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντάται με τον Πούτιν στην επίσημη κατοικία του κοντά στη Μόσχα.
Νέα συνάντηση Κέρι με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συζητήσει εξάλλου την κρίση στην Ουκρανία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Για κρίση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Γιατσενιούκ
Ο επικεφαλής της νέας εξουσίας του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε εξάλλου σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την «ένταση» και ότι επιδίδεται σε «προκλήσεις» στη χώρα του. «Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη», τόνισε ο Γιατσενιούκ. «Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις», κατέληξε.
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς
Τα ξημερώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων 18 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων, ανάμεσά τους o πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Δίνοντας τη λίστα με τα ονόματα των 18 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων, Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι προχωρούν άμεσα στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν σε χώρες της ΕΕ.
Έφοδος της ουκρανικής αστυνομίας στην περιφερειακή διοίκηση του Ντόνετσκ
Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.
Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κτίριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.
Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές στο Παρίσι
Όσον αφορά στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και του Ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι, έγινε γνωστό ότι η Μόσχα συμφώνησε απλώς στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, αρνούμενη επί του παρόντος οποιοδήποτε ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τη νέα εξουσία της Ουκρανίας.
Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι, τόνισε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες» με βασική επιδίωξη την «αποκλιμάκωση» της έντασης. Ο Κέρι πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με το Ρώσο ομόλογό του στη Ρώμη, στη διάρκεια ή στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για τις εξελίξεις στη Λιβύη, μην παραλείποντας να καλέσει για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία…
Αναθεωρεί τις σχέσεις με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ
Επιπλέον στη  μαραθώνια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η «πλήρης αναθεώρηση» των σχέσεων με τη Ρωσία και η αναστολή των σχεδιασμών για κοινές αποστολές  Ρώσων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ο γγ του οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πρόσθεσε μάλιστα πως αποφασίστηκε η ένταση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τις νέες αρχές της Ουκρανίας.
Παράλληλα με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για σήμερα μετά τις 2.30 το μεσημέρι (η τέταρτη από την περασμένη βδομάδα) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με αποκλειστικό ζήτημα την ουκρανική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.