Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

"Γαλάζιοι" φόβοι για Βατερλώ (και) στις αυτοδιοικητικές

Ανησυχία, αγωνία και πανικός Σαμαρά για τα αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες

Ως "μητέρα των μαχών" αντιμετωπίζει η Ν.Δ. και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προεξοφλώντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι επώδυνο και αποσταθεροποιητικό για την κυβέρνηση, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να "τα δώσει όλα" στη διπλή κάλπη για περιφέρειες και δήμους, προκειμένου να καταφέρει να "ισορροπήσει" και να "συμψηφίσει" τις πολιτικές εντυπώσεις που θα προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.

Η απόλυτη προτεραιότητα της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάντως, δεν σημαίνει πως στο Μαξίμου ή τη Συγγρού αντιμετωπίζουν την εν λόγω εκλογική διαδικασία με αισιοδοξία. Αντιθέτως, περισσεύει η ανησυχία, το άγχος και η ηττοπάθεια, αφού τα ώς τώρα "γαλάζια" αντάρτικα που πληθαίνουν, οι ισχνές δημοσκοπικές επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά και το ρεύμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προοιωνίζονται δυσάρεστες εκπλήξεις για το βασικό κυβερνητικό κόμμα.
 

Ο φόβος της Αττικής

Δεν είναι τυχαίο πως όλη η δυσκολία του σταυρολέξου των εκλογών για τη Ν.Δ. εκδηλώθηκε στην περιφέρεια Αττικής. Επί έναν τουλάχιστον μήνα, ο Αντ. Σαμαράς μαδούσε τη μαργαρίτα για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και διχαζόταν μεταξύ των εισηγήσεων που ήθελαν στήριξη του νυν περιφερειάρχη, Γ. Σγουρού και εκείνων που προέκριναν την ανάγκη "παραταξιακής" υποψηφιότητας, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να ρισκάρει διαρροές από τα δεξιά της ή να δείξει ότι ρίχνει "λευκή πετσέτα" σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Όμως, ώσπου να αποφασίσει ο Αντ. Σαμαράς να καταφύγει στον ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκο, η Ν.Δ. και η κυβέρνηση είχε προλάβει να χωριστεί στα... δύο: Ντ. Μπακογιάννη, Αδ. Γεωργιάδης, Π. Παναγιωτόπουλος και Δ. Τζαμτζής ήταν μερικοί μόνο από τους "γαλάζιους" που εισηγούντο στήριξη Σγουρού. Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης είχε βγει στην κόντρα με τους παραπάνω, χαρακτηρίζοντας το σενάριο στήριξης του Γ. Σγουρού ως "ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη Ν.Δ.". Τελικώς, και υπό την πίεση της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά, ο Αντ. Σαμαράς κατέφυγε σε μία -κατά πολλούς- λύση ανάγκης: επιστράτευσε, έπειτα από μυστική συνάντηση στο Στρασβούργο, τον "καραμανλικό" ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ήδη διεξήγε προεκλογική εκστρατεία για την ανανέωση της θητείας του στην Ευρωβουλή. Η επιλογή Κουμουτσάκου δείχνει και τις διαλυτικές τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων και των στελεχών της Ν.Δ., καθώς, όπως παραδέχονταν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο "καραμανλικός" Κουμουτσάκος μπορεί να οδηγήσει τους "καραμανλικούς" ψηφοφόρους στην κάλπη και να κινητοποιήσει τους αντίστοιχους βουλευτές που εκλέγονται στο Λεκανοπέδιο.

Χαμηλές πτήσεις

Ο γρίφος της περιφέρειας Αττικής, όμως, δεν είναι η μόνη αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου. Χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις καταγράφει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στ. Καλαφάτης, παρά τη στήριξη που του παρέχει και ο έκπτωτος περιφερειάρχης Παν. Ψωμιάδης, που διαπραγματεύεται ως "αντάλλαγμα" θέση στο "γαλάζιο" ευρωψηφοδέλτιο. Αντιστοίχως, αδύναμη παραμένει και η υποψηφιότητα του Γ. Ιωαννίδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ο "αντάρτης". Απ. Τζιτζικώστας "χτυπά" στα ίσια τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Η ίδια μάχη ψήφο με ψήφο δίνεται και στην Αθήνα, καθώς η "ανταρσία" του Ν. Κακλαμάνη και η αδυναμία του Άρη Σπηλιωτόπουλου να συσπειρώσει "γαλάζιους" οπαδούς έχουν δημιουργήσει έναν "γαλάζιο" εμφύλιο και ένα παραδοσιακό "κάστρο" της Ν.Δ. -δηλαδή ο πρώτος δήμος της χώρας- ενδέχεται να (ξανα)χαθεί. Άλλωστε, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στην Α' Αθήνας και στο Λεκανοπέδιο εν γένει αποφεύγουν να πάρουν θέση, ενώ ενδεικτική είναι η διπλωματική στάση της Ντ. Μπακογιάννη, που διαμηνύει πως "είναι και οι δύο φίλοι της και την έχουν στηρίξει".
Όλα αυτά, την ώρα που ο επίσης "αντάρτης" Θαν. Γιαννόπουλος εξελίσσεται σε υπολογίσιμο αντίπαλο του "επίσημου" υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, ενώ η κομματική και στελεχική βάση της Πελοποννήσου δεν μπορεί ακόμη να "χωνέψει" πως η Ν.Δ., έστω και ατύπως, στηρίζει την υποψηφιότητα του Π. Τατούλη για την περιφέρεια...
  Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.