Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

«ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»



Ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης επί 16 συνεχή χρόνια και πρόεδρος του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.) κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ήταν μεταξύ των ομιλητών που επέλεξε ο Δήμος Ηλιούπολης για ν’αναπτύξουν το επίκαιρο όσο ποτέ θέμα «Κρίση και Δημοκρατία».   
   

        Κεντρικός άξονας της ομιλίας του κ. Γεωργάκη ήταν το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τελικά προς το συμφέρον του κάθε πολίτη ξεχωριστά και της κοινωνίας και της πολιτείας ευρύτερα, όλα αυτά που έφερε μαζί της η βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

     «Είναι κοινά αποδεκτό ότι η σημερινή κρίση είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως το διεφθαρμένο σε μεγάλο βαθμό πολιτικό μας σύστημα, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή σε πολλούς τομείς του δημοσίου βίου, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και ο αλόγιστος υπερδανεισμός, η απουσία ουσιαστικής παιδείας και η καταβαράθρωση θεσμών και παραδοσιακών αξιών που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Γεωργάκης.                    

«Η οικονομική κρίση ψαλιδίζει τη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη»




Όπως επεσήμανε ο ομιλητής, «γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και όπου αλλού εκδηλώνονται αισθήματα αδικίας και ανασφάλειας. Ενώ είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ότι κάθε οικονομία κάνει κύκλους μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης, πιστεύαμε ότι η δημοκρατία, όταν έχει εδραιωθεί, είναι δεδομένη, ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι και στη δική μας εποχή, ύστερα από δεκαετίες ευημερίας και κοινωνικής γαλήνης, το πολίτευμά μας αντιμετωπίζει μια ιδιότυπη ύφεση: η αδύναμη οικονομία επέτρεψε τη χαλάρωση δεσμών κοινωνικής συνοχής και βγήκαν στην επιφάνεια δυνάμεις που θα υπονομεύσουν τη δημοκρατία ακόμη περισσότερο». Ο κ. Γεωργάκης υπογράμμισε ότι, όπως αποδεικνύεται, η ΕΕ δεν είχε τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης και προστασίας των κρατών-μελών αλλά και η Ελλάδα εισήλθε  απροετοίμαστη στην Ευρώπη.                                      

     «Τα κράτη της ΕΕ που πλήττονται από την οικονομική κρίση διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρόμοια με χώρες του τρίτου κόσμου. Οι εκλογές δεν παίζουν πια σπουδαίο ρόλο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι  η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης τονίζοντας πως ο σεβασμός προς τους θεσμούς της δημοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα, η  περιφρούρηση τους και η με κάθε τρόπο ενδυνάμωση τους αποτελεί υπέρτατο καθήκον όλων των πολιτών, με βασικούς θεματοφύλακες των θεσμών τους πάσης φύσεως εκλεγμένους άρχοντες. Όπως επεσήμανε, «όταν καταρρέουν οι θεσμοί, καταρρέει η ίδια η Δημοκρατία».

Ο κ. Γεωργάκης παρατήρησε πως «η δημοκρατία απειλείται από το γεγονός ότι το δημόσιο ταμείο δεν μπορεί πλέον να ικανοποιεί τους περισσότερους πολίτες και αυτό απελευθερώνει ακραίες δυνάμεις, οι οποίες τάζουν και χρήματα και ασφάλεια και αξιοπρέπεια και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο ταπεινωμένος πολίτης. Την ίδια ώρα, η  οικονομική κρίση αποδυναμώνει το “κέντρο” που αποτελείται από τη μεγάλη μάζα πολιτών που ήταν κερδισμένοι από την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και τώρα κλονίζονται από τη μείωση εσόδων, αλλά και  από το γεγονός ότι αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους φόρους που πληρώνουν».


«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα και ένα σύγχρονο και καθαρό πολιτικό σύστημα»



     «Η δημοκρατία θα πρέπει να διαφυλαχτεί, να προστατευτεί και να λειτουργήσει τελικά παιδευτικά. Αυτό το χρέος το έχουμε βέβαια όλοι μας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα, που καλούνται να λάβουν αποφάσεις, όσο και οι πολίτες που είναι οι αποδέκτες αυτών. Η κρίση που ζούμε υποχρεώνει όλους μας σε μιαν αυτοκριτική επανεξέταση αντιλήψεων και πεποιθήσεων, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε στέρεες και αναμφισβήτητες» υπογράμμισε.  

     Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα, τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα πριν το νέο Σύνταγμα είναι η τήρηση του υπάρχοντος. Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση πρέπει να είναι επιμελημένα στοχευμένη και όχι επαναστατική και μαξιμαλιστική αναθεώρηση η οποία σε τελική ανάλυση δεν είναι πανάκεια και δεν προσδιορίζεται ως δογματική».

    

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κρίση αλλά και τη στερέωση της Δημοκρατίας



     Με τη σκέψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού αποτελεί τον πλησιέστερο στον πολίτη φορέα άσκησης Διοίκησης, ο κ. Γεωργάκης τόνισε πως «σε περιόδους  οικονομικών, κοινωνικών & πολιτισμικών κρίσεων, όπως οι σημερινές, τα Δημοκρατικά Κοινοβούλια & οι Τοπικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις καλούνται να δώσουν τη μαρτυρία μα και την στήριξή τους υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά  τάξεων και να συντονίσουν το έργο τους με άλλους φορείς και με το Κράτος γενικότερα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για την θωράκιση της Δημοκρατίας».

     Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΟΠΣΑ επεσήμανε πως «πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η δραστηριοποίηση πλειάδας ανθρώπων στην Αυτοδιοίκηση, όπως επιστημόνων, παραγωγικών φορέων και πολιτών, ανεξαρτήτου επαγγέλματος, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σύγχρονης, απτής πρότασης για την καθημερινότητα και για το άμεσο μέλλον, εισάγοντας νέες έννοιες, αλλά και αναθεωρώντας θεσμούς και πρακτικές που έχουν ξεπεραστεί».

     «Ναι, να δώσουμε σημασία στο κατά κεφαλήν εισόδημα,  αλλά κυρίως να προσέξουμε το κατά κεφαλήν μορφωτικό και συνάμα αξιακό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην κατά κεφαλήν μόρφωση, παιδεία, στήριξη κυρίως των νέων, τόσο από πλευράς Διοίκησης όσο και από την Αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο Θεόδωρος Γεωργάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.