Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

Παρουσίαση πεπραγμένων Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής



Μιχάλης Βασιλάκης

Μιχάλης Βασιλάκης                                        
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος 

Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής























































Μέσα στον χρόνο που πέρασε, ένα χρόνο με ταχύτατες και σημαντικότατες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και με δεδομένη την αστάθεια και την αβεβαιότητα που αυτές καθορίζουν, κληθήκαμε να φέρουμε σε πέρας τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας μας. Στόχους που αφορούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, στην προάσπιση της ασφάλειας των τροφίμων, στην προστασία της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, στην ορθολογική εκμετάλλευση της αγροτικής γης και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Ως υπεύθυνος για την λειτουργία της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους, όπου διαφαίνεται το σπουδαίο και σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε στο διάστημα αυτό. Βέβαια αυτό δεν έγινε πάντα υπό τις καλύτερες συνθήκες και αναφέρομαι στις ελλείψεις μέσων και υλικοτεχνικών υποδομών, τελικά όμως παρόλα αυτά παράχθηκε σημαντικό έργο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού, κυρίως στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων από τις οποίες άλλοτε απαρτίζονταν η Νομαρχία Αθηνών (δηλαδή του Κεντρικού, του Νοτίου, του Βορείου και του Δυτικού Τομέα Αθηνών). Οι υπάλληλοι της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής,, της οποίας έχω την ευθύνη να προΐσταμαι πολιτικά, συμμετείχαν επικουρικά σε επιτροπές και γενικότερα κάλυψαν το 2013, ποικίλες αρμοδιότητες των προαναφερόμενων Δ/νσεων. Τέτοιες αρμοδιότητες ήταν για παράδειγμα οι Δωρεάν Διανομές Τροφίμων (τυρί φέτα, γραβιέρα Κρήτης, ζυμαρικά και ρύζι), οι έλεγχοι σε Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων και οι έλεγχοι για την χορήγηση έγκρισης αναγραφής της προέλευσης στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου καθώς και της τήρησης των όρων της χορήγησης αυτής.

Η συγκρότηση και λειτουργία μιας Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) σε επίπεδο των τεσσάρων τομέων της Αθήνας αντί των τεσσάρων ΠΕΧΩΠ, που έπρεπε να συγκροτηθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην σημαντική συμβολή της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής που σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνέβαλλε  τα μέγιστα μέσα στο 2013 στην επεξεργασία και την διαμόρφωση των προτάσεων που κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020.

Ένας ακόμη τομέας, που η Δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες, είναι η διοργάνωση, μέσα στο 2013, δύο εκθέσεων γεωργοκτηνοτροφικού ενδιαφέροντος, για το μέλι και τα Θεσμοφόρια. Και οι δύο αυτές συμμετοχές της Περιφέρειας Αττικής στέφθηκαν, κατά γενική ομολογία, με απόλυτη επιτυχία, μέσα από μία άριστη συνεργασία της ομάδας υπαλλήλων που ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την επιμέλεια και την υποστήριξη αυτών, τόσο με τους διοργανωτές των εκθέσεων, όσο και με πλήθος παραγωγών, επαγγελματιών εμπόρων και αντιπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι μέσω της Δ/νσης μας είχαν την ευκαιρία να προβληθούν οι ίδιοι και να προωθήσουν αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και με  ιδιαίτερο ειδικό βάρος για την Περιφέρεια μας.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής αποτελούν οι αδειοδοτήσεις των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Αττικής, όπως Αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης, Αποφάσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας εγκαταστάσεων εκτροφής, προμήθειας, χρήσης ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, Αποφάσεις Αδειοδότησης  μονάδων διαχείρισης ζωϊκών υποπροϊόντων, Αποφάσεις Αδειοδοτήσεων νεκροταφείων μικρών ζώων κλπ. Η επιτυχία  έγκειται στη μείωση του χρόνου των πάσης φύσεως αδειοδοτήσεων.

Οφείλω επίσης να σας γνωστοποιήσω το σημαντικό έργο του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων που αφορά στην καταγραφή του γεωργικού επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και την έκδοση εγχειριδίου, με τίτλο «Έρευνα για την κατάσταση των ψεκαστικών και των τεχνικών γνώσεων χειριστών ψεκαστικών στην Περιφέρεια Αττικής» που ήταν μοναδικό στην Ελληνική επικράτεια και έτυχε συγχαρητηρίων από το ΥΠΑΑΤ.

Τέλος και για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας αναφερόμενος σε στοιχεία που αφορούν σε αριθμητικά μεγέθη, σας καταθέτω για τα πρακτικά, το αναλυτικό σύνολο των Πεπραγμένων της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, ώστε να διαπιστώσει ο καθένας από εσάς το σημαντικό έργο που παράχθηκε κατά το παρελθόν έτος.            

Πριν τρία και πλέον χρόνια η παράταξή μας ξεκίνησε στο τιμόνι της Περιφέρειας με σύνθημα «Με έργο πάμε μπροστά»

Σήμερα μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι αφήνουμε πίσω μας έργο και συνεχίζουμε…

Ευχαριστώ

Μιχάλης Βασιλάκης
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος 
Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.