Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

Τασία Τσατσούλη: Eπανέρχονται οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί για το Κ.Υ.Τ της ΔΕΗ στη Πόλη

κατάλογος
Άρθρο της Τασίας Τσατσούλη*

Ο Λαός της περιοχής να επαγρυπνεί! Να απαιτήσει την απομάκρυνσή του από την περιοχή, να μην γίνει καμιά μεγέθυνσή του, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Από τότε που οι κάτοικοι της περιοχής ανέδειξαν τους κινδύνους που εμπεριέχει η ύπαρξη και η ανάπτυξη του Κ.Υ.Τ, σύριζα στα σπίτια και στα σχολεία της πόλης, πάνε κοντά δέκα χρόνια αλλά απ’ ότι φαίνεται οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ είναι και πάλι εδώ.  Τότε κάτω από την παρέμβαση και τον αγώνα των κάτοικων, καθυστερήσαμε την ανάπτυξη του, χωρίς να καταφέρουμε όμως και την απομάκρυνση του.

Απεναντίας όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά για την χωροθέτηση και την “νομιμοποίηση” του ΚΥΤ, διαδοχικά από τις Κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με τελευταία πράξη, τις ρυθμίσεις της Κας Μπιρμπίλη για τις ζώνες προστασίας στον Υμηττό και τις χρήσεις σε αυτές.

Σήμερα η ΔΕΗ έχει εξελιχτεί πια σε Ανώνυμη Εταιρεία, με μέτοχους και ενταγμένη στο χρηματιστήριο. Όπως άλλωστε επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας, που σημαίνει την ένταση του ανταγωνισμού στο χωρο της ενέργειας και φυσικά την πάρα πέρα εμπορευματοποίησης της. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς, που ήδη έχουν προχωρήσει για την ΔΕΗ, από τι φαίνεται υπολογίζουν ότι ήρθε ο καιρός να περάσουν στην νέα φάση “αναβάθμισης” του ΚΥΤ στην περιοχη. Δηλαδή στην μεγέθυνση του από 150ΚV στα 4οο ΚV.

Οι σχεδιασμοί που δεν πέρασαν, κάτω και από την αντίδραση των κατοίκων, επανέρχονται! Οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία επανέρχονται πολλαπλάσιοι!

Υπολογίζουν ότι πιθανά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τους σχεδιασμούς τους σήμερα. Oτι τα τσακισμένα από την αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ, νοικοκυριά, δεν θα βρουν το κουράγιο να αντιδράσουν, να αντιπαλέψουν αυτούς τους επικινδύνους σχεδιασμούς!

Λέμε υπολογίζουν, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη! Εχει πείρα αγώνων για να μπορεί να επανέλθει. Θα τους συμβουλεύαμε λοιπόν να μην κοιμούνται με αυτό το πλευρό.

Ας σκεφτούν ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν βλέπουν την ΔΕΗ σαν την “κοινωφελή επιχείρηση”. Την βλέπουν σαν γδαρτή και έχουν  κάθε λόγο για αυτό. Η ΔΕΗ έχει μετόχους που επιδιώκουν ανεβασμένα μερίσματα και πάντα σε βάρος των νοικοκυριών. Η ΔΕΗ υποδέχεται τον ανταγωνισμό των “νέων παραγωγών ενέργειας”, διασφαλίζοντας τους τα κέρδη με την τσέπη του λαού. Στους Μυτιληναίους, στο Αλαφουζαίϊκο και στους άλλους “νέους παραγωγούς” η λεγόμενη Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας, τους επιδοτεί τα κέρδη με ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά.

Σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποίηση και το δίκτυο διανομής και μεταφοράς. Αυτό το δίκτυο που από χρόνια πλήρωσε με τον ιδρώτα του ο λαός και που συνεχίζει να χρηματοδοτεί την συντήρηση του, με ειδικό ποσοστό σε κάθε λογαριασμό, θα παραδοθεί επίσης στους επιχειρηματίες της ενέργειας. Οι εξελίξεις στο ΚΥΤ μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και με αυτή την ματιά πρέπει να ειδωθούν. Έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει ποιον και τι εξυπηρετεί η μεγέθυνση του ΚΥΤ στην περιοχή μας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που προωθεί η Κυβέρνηση – ΕΕ. Ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών πάνω από τα αποκαΐδια των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού. Κερδη για τους επενδυτές της Ενεργείας και ενεργειακή φτώχια για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ανέργων, φτωχών, μεροκαματιάρηδων!

Ο Λαός της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματα του και να επαγρυπνεί. Να απαιτήσει την απομάκρυνση του ΚΥΤ από την περιοχή, να μην αποδεχτεί καμιά μεγέθυνση του, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Είναι πιθανό οι σχεδιασμοί για το ΚΥΤ να μπουν σε εφαρμογή μετά τις  επικείμενες τοπικες εκλογές. Οι τοπικές αρχές που θα εκλέγουν θα είναι  αντικειμενικά ένας από τους σημαντικούς παράγοντες ενόψει της μεγέθυνσης και αναβάθμισης του ΚΥΤ στην περιοχή μας. Είτε θα δυσκολέψουν οι Δήμαρχοι  αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς είτε θα τους διευκολύνουν. Πριν από 10 χρόνια οι κάτοικοι στον αγώνα τους είχαν απέναντι τους τις Δημοτικής Αρχές σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Έδρασαν κύρια ως μοχλός καθησύχασης και παραπλάνησης του λαϊκού παράγοντα και όχι σαν ενεργοί συμπαραστάτες του αγώνα του.

Το μήνυμα επίσης που θα στείλει ο λαός μέσα από την κάλπη των Ευρωεκλογών θα διευκολύνει ή θα αποτρέψει τους παρά πάνω σχεδιασμούς. Η στήριξη των δυνάμεων της Κυβέρνησης και του Ευρωμονοδρομου σημαίνει στήριξη στην στρατηγική της ΕΕ. Στήριξη της ΕΕ και των δυνάμεων που πίνουν νερό στο όνομα της σημαίνει αποδυνάμωση και τσάκισμα του Λαού.

Σήμερα κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε !  Γιατί σαν λαός έχουμε πάθει! Και περισσότερο από όλους έχει πάθει το εργατικο – λαϊκό νοικοκυριό και πρέπει να τους τιμωρήσει. Να τους τιμωρήσει, με την πιο σίγουρη δύναμη, την δύναμη που δεν  βάζουν στο χέρι, την δύναμη του ΚΚΕ !

Υ.Γ  Στην φάση των κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση του ΚΥΤ την περίοδο 2002-2003 τον αποφασιστικό ρόλο το έπαιξαν οι άνθρωποι της γειτονιάς που με επίμονη και αντοχή κράτησαν ένα αγώνα με διάρκεια, συγκρούστηκαν με την πολιτική της  Κυβέρνησης, τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έστειλε στην πόλη, με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ που ήταν και είναι σε αντιπαράθεση με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι για αυτό  λυπηρό σήμερα να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν μερικοί που αυτό τον αγώνα φρόντισαν να τον αποτιμήσουν σε χρηματικό αντίτιμο! (Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στα νοικοκυριά  της περιοχής).

Το αντίτιμο «της ηθικής βλάβης» δεν δικαιώνει ούτε περιφρουρεί τον αγώνα των κατοίκων ! Απεναντίας τον αναχαιτεί και τον απαξιώνει.

Καλούμε τέλος όλους αυτούς που επιχειρούν να στήσουν δικηγορικές εργολαβίες  στην περιοχή να μην μπερδεύονται …ο Αθανάσιος Διάκος πολέμησε στην Αλαμάνα  και όχι  …στα δικηγορικά γραφεία !!!


*Η Τ. Τσατσούλη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
και υποψήφια Δήμαρχος Ηλιούπολης με το
ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης
Πηγή:http://geranista.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.