Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

«Κενό» 14,9 δισ. ευρώ φέρνει το νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα!

 
Ο καύσωνας του Ιουλίου δεν είναι τίποτε μπροστά στον ιδρώτα που προκάλεσε στο Μαξίμου η τριμηνία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μια και όσα αναφέρονται σε αυτήν ανατινάζουν κάθε νότα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.


Η έκθεση διαπιστώνει μεταξύ άλλων: 
1. Χρηματοδοτικό κενό 14,9 δισ. (2014-2015), που θα φέρει νέο δάνειο, άρα νέο Μνημόνιο, άρα νέα μέτρα!
2. Με αυτό το δημόσιο χρέος (που έχει «απειλητική» δυναμική) κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα. Το αντίθετο, οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν. 
3. H έκρηξη στα Ασφαλιστικά ταμεία είναι εντός των πυλών μια και δεν καταβάλλονται οι εισφορές, τα ληξιπρόθεσμα δεν εισπράττονται και ο Νόμος για τη ρύθμιση οφειλών δεν λύνει το πρόβλημα ενώ τα ελλείμματα των ταμείων μεγαλώνουν. Mάλιστα το Γραφείο του προυπολογισμού προτείνει μια σειρά από χαράτσια για να σωθούν τα Ταμεία (από έκτακτη εισφρορά μέχρι ειδικούς φόρους)
4. Τα «κόκκινα» δάνεια στην πραγματικότητα αγγίζουν το 40%, αποτελώντας παγκόσμια πρωτιά.
5. Εξαγωγική άπνοια, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας. 
6. Η ανεργία αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. 
Ερωτήματα προκαλεί βέβαια και η αναφορά της έκθεσης στον Χάρη Θεοχάρη (αν και δεν ήταν ονομαστική), για τον οποίο ισχυρίζεται ότι η παραίτησή του οφείλεται σε παρέμβαση υπουργών, λησμονώντας βέβαια να αναφέρει ότι απέτυχε σε όλα. Παράλληλα στην έκθεση επισημαίνεται ως πηγή αβεβαιότητας το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Υπό εποπτεία»

«Οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς Μνημόνιο η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία -τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα-, αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό όχημα. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η έκθεση τονίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλήθηκε και προτείνει τη μείωση φόρων, αν θέλει το κράτος να δει ζεστό χρήμα στα Ταμεία του. Ωστόσο ως νούμερο ένα βόμβα για την κοινωνική συνοχή περιγράφει τη διόγκωση της ανεργίας, αν και οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται μεν ότι η ανεργία μειώνεται, ωστόσο ο ρυθμός είναι ισχνός, με αποτέλεσμα να μην αφήνει περιθώρια για ιδιαίτερη αισιοδοξία: «Αν μελλοντικά επαναληφθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της προηγούμενης εικοσαετίας, όπου η ελληνική οικονομία δημιουργούσε κατά μέσο όρο περίπου 45.000 θέσεις εργασίας ετησίως, η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πάρει πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η παρούσα συγκυριακή ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια ανεργία με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή» τονίζει το κείμενο της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.