Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

Ενιαία στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου προτείνουν 62 ευρωβουλευτές, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Αναγκαία όσο ποτέ η σύγκλιση

kypros_eisbolh

Η Τουρκία προχωρεί μεθοδικά σε εθνοκάθαρση, εποικισμό και τουρκοποίηση του νησιού





Σε μια σημαντική παρέμβαση τούτες τις δύσκολες ώρες, που για άλλη μια φορά η Κύπρος μας είναι στο στόχαστρο, προχώρησαν 62 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα κείμενο θέσεων που κάθε Έλληνας θα στήριζε, με ευθύτητα και καθαρότητα που είναι αλήθεια ότι δεν μας έχει συνηθίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις που για άλλη μια φορά επιχειρούνται, με στόχο να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.


«Ήρθε ο καιρός να εγκαταλειφτεί το δόγμα-φύλλο συκής των ευθυνών του ελλαδικού Ελληνισμού -ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται- και να συναποφασιστεί ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων, στα πλαίσια του πληττόμενου Ευρωπαϊκού Νότου, στα πλαίσια της ΕΕ, της οποίας αποτελούν ισότιμα μέλη, στα πλαίσια των ιστορικών και συμβατικών ευθυνών που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κύπρο», τονίζουν οι 62 και επισημαίνουν ότι «Χρειάζεται να αποκτήσουμε μια στρατηγική. Στρατηγική πολύπλευρης σύγκλισης Ελλάδας και Κύπρου. Αλληλεγγύης, αδελφικής συμπαράταξης χωρών, κοινωνιών και κινήματος, ενάντια στις γεωπολιτικές επιβουλές, για την αποτίναξη των δεσμών της «τρόικας» και των Μνημονίων. Να αποτελέσει η Ελλάδα με την Κύπρο έναν πυρήνα αντίστασης, που, απευθυνόμενος στις χώρες και τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, να σημάνει την απαρχή μιας διαφορετικής πορείας για τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρώπης». 

Υπογραμμίζουν επίσης ότι: 

• Η αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από δύο προτεκτοράτα, συγκροτημένα σε εθνο-θρησκευτική βάση, όχι μόνο δεν συνιστά επανένωση του νησιού, αλλά σημαίνει την οριστική υπαγωγή του σε καθεστώς πολλαπλής νεο-αποικιακής δουλείας και λεηλασίας των φυσικών του πόρων. 

• Για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της δεν μπορεί να ισχύσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Λύση συμβατή με όσα ορίζονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 

• Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι η Τουρκία, με αφορμή το εγκληματικό αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου, εισέβαλε καταλαμβάνοντας το 37% του νησιού, το οποίο όχι απλώς κατέχει ως σήμερα, αλλά επιπλέον εφαρμόζει σταθερή πολιτική μεθοδικής εθνοκάθαρσης, εποικισμού και τουρκοποίησης. Ακόμα και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους έχει μετατρέψει σε παρίες στην ίδια τους τη χώρα.

Κατ' ουσίαν, το κυπριακό πρόβλημα υφίσταται εξαιτίας των ανοιχτών εξωτερικών επεμβάσεων της Τουρκίας εναντίον ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, επεμβάσεων που έχουν ήδη επιβάλει τον ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Βορρά και απειλούν ευθέως την κυριαρχία της στα ελεύθερα εδάφη διά της προσπάθειας επιβολής μιας πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά λύσης, που καταργεί κάθε έννοια κράτους Δικαίου και βασικής δημοκρατικής αρχής.

Και επισημαίνουν ότι το κυπριακό πρόβλημα «υφίσταται διότι το πολυδιεκδικούμενο ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'' αναβαθμίστηκε περαιτέρω σε άμεσο παραγωγό υδρογονανθράκων».

«Η πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε, εξαιρετικά δύσκολη, άνιση και περιπεπλεγμένη, μας αποκαλύπτει εντούτοις μιαν αλήθεια που συχνά υποτιμάμε, ενώ είναι ένα ισχυρό όπλο για την Κύπρο και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει.

Ότι το πραξικόπημα του '74 και η συνακόλουθη τουρκική εισβολή απέτυχαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να την αναγνωρίζει ως τον αποκλειστικό νόμιμο φορέα συλλογικής έκφρασης του κυπριακού λαού. Ότι με την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας των κυπρίων πολιτών, Ελλήνων και Τούρκων συνυπολογιζομένων, η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε στην απόπειρα κατάργησής της μέσω του Σχεδίου Ανάν, προκειμένου να φαλκιδευτεί και υπονομευτεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι σήμερα μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που και εκπροσωπείται στα κοινοτικά όργανα από την εκλεγμένη κυβέρνησή της δίχως τη μεσολάβηση και επιδιαιτησία με το «έτσι θέλω» κάποιων διορισμένων ανώτατων δικαστών!

Τον Φεβρουάριο του 2014 η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μας θύμισε: 

Α) Ότι το Κυπριακό είναι πάνω από όλα ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία κατέχει 40 χρόνια παράνομα το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β) Ότι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η απαλλαγή και των Τουρκοκυπρίων από την ξένη κατοχή αποτελεί θέση-κλειδί στο όλον ζήτημα και χωρίς αυτήν κάθε λύση θα είναι νόθα.

Γ) Ότι το μείζον ζήτημα της κυριαρχίας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πλαίσια μιας αυθεντικής δημοκρατικής λύσης, όπου η εσωτερική ζωή και συμβίωση των δύο πλευρών (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) θα λειτουργεί χωρίς εσωτερικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις που εναντιώνονται στη βασική δημοκρατική αρχή και χωρίς εξωτερικές επιδιαιτησίες και παρεμβάσεις». 

«Η Αριστερά, ως υπεύθυνη, βαθιά φιλειρηνική, δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική δύναμη, θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για τη δυσκολία της καταστάσεως και τον άνισο συσχετισμό. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που ο αείμνηστος Νίκος Σβορώνος αποκάλεσε αντιστασιακό πνεύμα των Ελλήνων δεν αποτελεί φαντασιακό επινόημα, αλλά απτή πραγματικότητα, επιβεβαιωμένη διαχρονικά.

Το 2004, ο κυπριακός λαός βρέθηκε στην ίδια δυσμενή θέση, αλλά διάλεξε τελικά τον δρόμο της αξιοπρέπειας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα, αρκεί όλοι να το θελήσουμε και να παλέψουμε για αυτό».

Το θαρραλέο κείμενο υπογράφουν οι:
Αναγνωστόπουλος Θανάσης, μέλος γραμμ. ΝΕ Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, Αξελός Λουκάς, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Αρχοντόπουλος Γιώργος, μέλος Πρωτοβουλίας SOSτε το νερό, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ασημακόπουλος Βασίλης, πρώην μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαμβακάς Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας - Μαγούλας, Δερμενάκης Παύλος, μέλος γραμμ. ΝΕ Βορείων ΣΥΡΙΖΑ, μέλος ΔΣ ΜΑΧΩΜΕ, Ελληνιάδης Στέλιος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδωρόπουλος Γιώργος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, περιφ. σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Θεωνάς Γιάννης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Καϊτατζή - Γουίτλοκ Σοφία, καθηγ. ΑΠΘ, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Καρακώστα Εύη, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Κασιμάτη Νίνα, μέλος επιτρ. προγρ. ΣΥΡΙΖΑ, Κατρούγκαλος Γιώργος, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοδέλας Δημήτρης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοτσακάς Αντώνης, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακάκης Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, μέλος τμημ. εξωτερ. πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Λάμπρου Βύρωνας, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος - συγγραφέας, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Λατζανάκη Μαρία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μαντάς Μάκης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Ματζουράνης Σωκράτης, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Μητρόπουλος Αλέξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μούστος Μανώλης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπανιά Σοφία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπελαντής Δημήτρης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπουλούμπαση Άβα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπρέστα Μαρίνα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Νικολακάκης Γιώργος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Νικολόπουλος Ηλίας, συνταγματολόγος, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ξυδάκης Νίκος, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ξυδιάς Βασίλης, εκπαιδευτικός - θεολόγος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτου Σπύρος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου, Παναγούλης Στάθης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πάντζας Γιώργος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ρινάλντι Ρούντι, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ρούσσος Σωτήρης, αναπλ. καθηγ. Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Σακοράφα Σοφία, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σερμέτης Τριαντάφυλλος, πρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας, υποψ. περιφ. σύμβουλος, Σιάχος Μιχάλης, μέλος ΓΣ ΠΟΕΣΥ, μέλος γραμμ. Τμημ. ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Μπενέτος, υπ. περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Σταθάς Γιάννης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σωτηρίου Ελένη, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ταυρής Νίκος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τεμπονέρας Διονύσης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τζαφέρης Γιώργος, μέλος γραμμ. ΝΕ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, Τοζίδης Γιώργος, οικονομολόγος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Τριανταφύλλου Μαρία, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τσέλου Ειρήνη, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τσουκαλάς Δημήτρης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τσούτσιας Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, Φινάλης Ερρίκος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Φωτιάδου Σία, μέλος ΔΣ Σωμ. Συντ. δικηγόρων, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χατζηαντωνίου Γιάννης, γραμμ. ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Δικηγόρων, πρώην μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Χατζηλάμπρου Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χατζησταυράκη Μαρία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Χερουβής Γιώργος, μέλος ΝΕ Βορείων ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσόγονος Κώστας, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ψιμούλη Χρυσούλα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.