Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

Νομικοί προς ένστολους: Τι να κάνετε για να πάρετε τα αναδρομικά σας

Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ

Ευθύνες υπουργών για τη μη εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ, που διέταξε την αναδρομική επιστροφή των αποδοχών των ενστόλων

Ολιγομελής αντιπροσωπεία ενστόλων από όλα τα σώματα επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της  Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο, προκειμένου να εκφράσει παράπονα αλλά και την δυσαρέσκειά της για την μη εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.

Ο κ. Ρίζος δήλωσε αναρμόδιος για την μη συμμόρφωση της Πολιτείας προς την  δικαστική απόφαση  και τους υπέδειξε να συμβουλευθούν τους δικηγόρους τους για την επίλυση του επίμαχου ζητήματος.

Πάντως, όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μη εκτέλεση της απόφασης  της Ολομέλειας του ΣτΕ από την πλευρά της Πολιτείας, πλέον του ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν προσωπικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους οι ένστολοι έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη επιλογή είναι να καταθέσουν αγωγή στα Διοικητικά Δικαστήρια σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου  και να ζητήσουν να δικαστεί με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 3900/2010.

Η τύχη των αγωγών αυτών είναι μονόδρομος  για την Δικαιοσύνη, όπως έλεγαν οι νομικοί και όλες  θα γίνουν δεκτές, καθώς στηρίζονται στην  μη εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας  του ΣτΕ.

Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι ένστολοι είναι να καταθέσουν μηνυτήρια  αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτσαμάνη για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης  κατά το Σύνταγμα, τον  Ποινικό Κώδικα  και την νομοθεσία, από την πλευρά των αρμοδίων υπουργών.  Δηλαδή κατά της άρνησης των αρμοδίων υπουργών να εφαρμόζουν στην πράξη την απόφαση του ΣτΕ  και να τους δώσουν τις αποδοχές που παρακράτησαν αντισυνταγματικά από τον Αύγουστο του 2012.

Αυτό μεταφράζεται  ότι από την Εισαγγελία πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας των αρμοδίων υπουργών που αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη: 1) για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα)  και 2) για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση (άρθρο 232Α Ποινικού Κώδικα).

Το πρώτο αδίκημα της παράβαση καθήκοντος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, ενώ ο διαπράξας το αδίκημα έχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση και το δεύτερο αδίκημα, αυτό της μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση, τιμωρείται  με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το άρθρο 95 του Συντάγματος «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 50  του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 οι διοικητικές αρχές (υπουργεία, νομαρχίες, κ.λπ.) πρέπει -σε εκτέλεση της υποχρέωσης που απορρέει από το άρθρο 95 του Συντάγματος- να συμμορφώνονται προς το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι η μη συμμόρφωση των αρμοδίων υπουργών προς την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους παραβιάζει και την  υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.