Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό ντιμπέιτ: Απαντήστε μου είναι η Ελλάδα success story ή ιστορία τραγωδίας;

 Πώς είδε ο ευρωπαϊκός Τύπος την τηλεμαχία των Βρυξελλών
Διεκδικώντας τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για το ανώτατο αξίωμα της Ευρώπης, αυτό της προεδρίας της Κομισιόν , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- έδωσε για πρώτη φορά στα χρονικά το «παρών» στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου σε μία εφ' όλης της ύλης τηλεμαχία με τους συνυποψηφίους του.


Σχετικά άνετος και με dresscode δίχως γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη μητρική του γλώσσα, δηλαδή τα ελληνικά από την εναρκτήρια κιόλας τοποθέτησή του και παρουσίασε την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι: « Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

Έχοντας στη συνέχεια μόλις ένα λεπτό στη διάθεσή του για να απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα των τριών διαφορετικών θεματολογιών της συζήτησης , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.

Στον πρώτο γύρο, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική και κρίση o Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ερώτημα για την ανεργία και προειδοποίησε πως: «Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότας δε θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, ας μη γελιόμαστε». Χαρακτήρισε την ανεργία «δομική» και αντιπρότεινε ένα ευρωπαϊκό new-deal.
«Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι είναι πολύ παλιές, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις θέσεις του συνυποψηφίου του Γκι Φερχόφσταντ και επεσήμανε ότι « Είναι αυτές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική φούσκα στις ΗΠΑ και έθεσαν την Ευρώπη σε κίνδυνο». « Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να πάμε σε διάσκεψη του χρέους, ανάλογα με αυτή που δόθηκε γα τη Γερμανία το 1953», ήταν η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ανέφερε για τις τράπεζες


Μιλώντας για τη λειτουργία των τραπεζών είπε πως « έχω μείνει άναυδος, γιατί ο Γκι υπερασπίστηκε bail in προγράμματα και τώρα η νέα λογική είναι να πάμε σε λύσεις που θα δίνουν το βάρος σε ανθρώπους που έχουν καταθέσεις. Αυτή τη λογική τη συμμερίζεται ο Γιούνκερ και ο Σουτλς;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι «Εμείς υπέρ της απομείωσης των κόκκινων δανείων που κατέχουν, αλλιώς θα φορτώνουν χρέη στα χρέη».
Απαντώντας σε ερώτηση του κ.Φερχόφσταντ για τη διαχείριση των τραπεζών στην Ελλάδα, τόνισε: « Θα συμφωνήσω ότι υπήρχε κράτος πελατειακό, που έχτισαν τα κόμματα που υποστηρίζονταν από τους κκ Σουλτς και Γιούνκερ. Πράγματι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, αλλά το φάρμακο έκανε τον ασθενή χειρότερο από την ασθένεια.

Για την πορεία της Ευρώπης


Μιλώντας για την πορεία της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι « Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού έχει αιτίες και υπαίτιους. Είναι αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς, την γιατί μέχρι τώρα, αναδιανέμει πόνο και εξαθλίωση», επεσήμανε.
Περνώντας στο σκέλος που αφορά στο πρόβλημα της βίας στην Ουκρανία οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και ο κ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του πως « χρειάζεται διάλογος και διπλωματία και να μην αναγνωρίσουμε μία κυβέρνηση με τους νεοναζί στην εξουσία. Χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει, να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από τη Ρωσία για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Για μετανάστευση


Περνώντας στα όσα συνέβησαν στη Λαμπεντούζα και μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι « είναι οξύμωρο να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που τα κράτη χρηματοδοτούν προγράμματα σε χώρες όπως η Λιβύη. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Δεν είναι αποτελεσματική η καταστολή, γι' αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης, διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».
Περνώντας στον τελευταίο γύρο ερωτήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, και με επίκεντρο τα θρησκευτικά σύμβολα, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι « κάθε πολίτης που ζει στην ευρώπη πρέπει να σέβεται τους κανόνες, και κάθε κράτος αντίστοιχα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη. Πρέπει να πιστεύουν σε όποιο Θεό θέλουν. Αυτό που γίνεται στην Ισπανία με τις αμβλώσεις μας είναι απαράδεκτο και μας γυρνάει σε εποχές του δικτάτορα Φράνκο», είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό.
Τσίπρας σε Γιούνκερ: Πείτε μας τι έγινε στη σύνοδο των Καννών;
Ανεβάζοντας κατακόρυφα του τόνους ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τις πολτικές που υλοποιούνται, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ολοένα και χάνει αρμοδιότητες. Η σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος 28 χωρών που στο τέλος γίνεται ότι αποφασίζει η κυρία Μέρκελ. Πείτε μου κύριε Γιούνκερ, τι έγινε στη σύνοδο των καννών; Γιατί ήσασταν εσείς που επιβάλλατε σε μία χώρα τι θα κάνει την ώρα που εσείς που υπερασπίζεστε το σύνταγμα;».

Τι δήλωσε για τη διαφθορά

«Το φαινόμενο της διαφθοράς και η καταπολέμησή της είναι υπόθεση ευρωπαϊκή. Χρειάζεται μία νομοθεσία αποτελεσματική για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,των offshore εταιρειών και όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση».

Πηγή:www.kontranews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.