Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

Εντυπωσίασε την Ευρώπη ο Αλέξης Tσίπρας

 Ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Νέος, ωραίος, σοβαρός και μάγκας αποδείχθηκε διεθνής ηγετική φυσιογνωμία.
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό και σεβασμό στους Ευρωπαίους πολίτες, προκάλεσε ο Αλέξης με τη χθεσινή του εμφάνιση και την τοποθέτησή του στο ευρωντιμπέιτ.

Νέος, ωραίος και πάνω απ' όλα μάγκας, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδειχθεί σε νέα διεθνής ηγετική φυσιογνωμία. Τόσο, που σε λίγο καιρό, όλοι οι Έλληνες θα είμαστε περήφανοι για τον πρωθυπουργό που θα αποκτήσουμε.
Ο Αλέξης, δεν μάσησε τα λόγια του και έθεσε ανοιχτά τα προβλήματα της Ελλάδας, αποκάλυψε και στηλίτεψε τον τυραννικό ρόλο της Μέρκελ, ενώ υπερασπίστηκε με θέρμη  τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτικών σε αντίθεση με τους Γερμανούς που ζήτησαν να πληρώσουν οι καταθέτες τις ζημιές των τραπεζών.
Στην πραγματικότητα είπε αυτά που σκέφτονται χρόνια όλοι οι Έλληνες αλλά κανείς πολιτικός δεν είχε τολμήσει να τα αναφέρει στις δημόσιες ευρωπαϊκές συζητήσεις. Μάλιστα προκάλεσε αμηχανία στους αντιπάλους του τη στιγμή που αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των Financial Times για τον βρώμικο ρόλο των οργάνων της ΕΕ στη δραματική διάσκεψη των Καννών το 2011. Ωστόσο σε κανένα σημείο δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους πολίτες ούτε τους έκανε να νιώσουν άβολα. Αντίθετα τους είπε εκείνα που οφείλουν να γνωρίζουν για τα δεινά που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς οι ‘Ελληνες αλλά και για τους τεράστιους κινδύνους που σύντομα μπορεί να αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ’Ενωση, από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας. 
Α. Tσίπρας: Θα διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς!
Διεκδικώντας τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για το ανώτατο αξίωμα της Ευρώπης, αυτό της  προεδρίας της Κομισιόν , ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- έδωσε για πρώτη φορά στα χρονικά το «παρών» στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου σε μία εφ’ όλης της ύλης τηλεμαχία με τους συνυποψηφίους του. 
Σχετικά άνετος και με dresscode δίχως γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη μητρική του γλώσσα, δηλαδή τα ελληνικά από την εναρκτήρια κιόλας τοποθέτησή του και παρουσίασε την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι: «Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».
Έχοντας στη συνέχεια μόλις ένα λεπτό στη διάθεσή του για να απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα των τριών διαφορετικών θεματολογιών της συζήτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.
Στον πρώτο γύρο, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική και κρίση  o Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ερώτημα για την ανεργία και προειδοποίησε πως: «Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας δε θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, ας μη γελιόμαστε». Χαρακτήρισε την ανεργία «δομική» και αντιπρότεινε ένα ευρωπαϊκό new-deal.«Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι είναι πολύ παλιές, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις θέσεις του συνυποψηφίου του Γκι Φερχόφσταντ και επεσήμανε ότι «Είναι αυτές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική φούσκα στις ΗΠΑ και έθεσαν την Ευρώπη σε κίνδυνο». « Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να πάμε σε διάσκεψη του χρέους, ανάλογα με αυτή που δόθηκε γα την Γερμανία το 1953», ήταν η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις τράπεζες
Μιλώντας για τη λειτουργία των τραπεζών είπε πως «έχω μείνει άναυδος, γιατί ο Γκι υπερασπίστηκε bail in προγράμματα και τώρα η νέα λογική είναι να πάμε σε λύσεις που θα δίνουν το βάρος σε ανθρώπους που έχουν καταθέσεις. Αυτή τη λογική τη συμμερίζεται ο Γιούνκερ και ο Σουτλς;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι «Εμείς υπέρ της απομείωσης των κόκκινων δανείων που κατέχουν, αλλιώς θα φορτώνουν χρέη στα χρέη». Απαντώντας σε ερώτηση του κ.Φερχόφσταντ για τη διαχείριση των τραπεζών στην Ελλάδα, τόνισε: « Θα συμφωνήσω ότι υπήρχε κράτος πελατειακό, που έχτισαν τα κόμματα που υποστηρίζονταν από τους κκ Σουλτς και Γιούνκερ. Πράγματι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, αλλά το φάρμακο έκανε τον ασθενή χειρότερο από την ασθένεια.
Για την πορεία της Ευρώπης
Μιλώντας για την πορεία της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι « Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού έχει αιτίες και υπαίτιους. Είναι αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς, την γιατί μέχρι τώρα, αναδιανέμει πόνο και εξαθλίωση», επεσήμανε.
Περνώντας στο σκέλος που αφορά στο πρόβλημα της βίας στην Ουκρανία οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και ο κ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του πως «χρειάζεται διάλογος και διπλωματία και να μην αναγνωρίσουμε μία κυβέρνηση με τους νεοναζί στην εξουσία. Χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει, να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ρωσία για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη». Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. «Οι εθνικισμοί δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «Η Ουκρανία πρέπει να είναι χώρα «γέφυρα».
Με επίκεντρο τα όσα συνέβησαν στη Λαμπεντούζα και μιλώντας για το  ζήτημα της μετανάστευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι « είναι οξύμωρο να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε  ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που τα κράτη χρηματοδοτούν προγράμματα σε χώρες όπως η Λιβύη. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Δεν είναι αποτελεσματική η καταστολή, γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης, διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».
Στον τελευταίο γύρο ερωτήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, και με επίκεντρο τα θρησκευτικά σύμβολα, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι « κάθε πολίτης που ζει στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται τους κανόνες, και κάθε κράτος αντίστοιχα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη. Πρέπει να πιστεύουν σε όποιο Θεό θέλουν. Αυτό που γίνεται στην Ισπανία με τις αμβλώσεις μας είναι απαράδεκτο και μας γυρνάει σε εποχές του δικτάτορα Φράνκο», είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό.
Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τις πολιτικές που υλοποιούνται, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ολοένα και χάνει αρμοδιότητες. Η Σύνοδος Κορυφής  είναι μία σύνοδος 28 χωρών που στο τέλος γίνεται ότι αποφασίζει η κυρία Μέρκελ. Πείτε μου κύριε Γιούνκερ, τι έγινε στη Σύνοδο των Καννών; Γιατί ήσασταν εσείς που επιβάλλατε σε μία χώρα τι θα κάνει την ώρα που εσείς που υπερασπίζεστε το Σύνταγμα;».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος για άλλη μια φορά  στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ.Κ Γιούνκερ ανέφερε πως του έθεσε το ερώτημα τι έγινε στις Κάννες, και εκείνος δεν απάντησε! Διατύπωσε στη συνέχεια το δίλημμα πως «ή θα προχωρήσουμε μπροστά ή το όραμα της Ευρώπης θα διαλυθεί» και μιλώντας για την υποψηφιότητά του, έκανε ένα φαντασμαγορικό επίλογο σημειώνοτας ότι: «Θέλουμε μία Ευρώπη των λαών. Το κοινοβούλιο θα παίρνει αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. Όχι ποδηγέτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Θα προσπαθήσουμε να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς  θεσμούς. Την καταστρόικα».
Πηγή: Kontra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.