Δευτέρα, Μαΐου 19, 2014

«Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβόλησε τα πόδια του»


Tragas
 του Γιώργου Τράγκα*
Το σχέδιο του Σαμαρά και του Μαξίμου είναι παλαιοκομματικό, αλλά μέχρι στιγμής αποδίδει καρπούς. Επειδή όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις ευρωεκλογές, το επιτελείο της ΝΔ, με την πλήρη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, και φυσικά των μνημονιακών καναλιών, έριξαν το βάρος στους υποψήφιους όλων των περιφερειών. Είτε αυτοί ήταν αντιμνημονιακοί είτε μνημονιακοί, αρκεί να μην ήταν ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Τζιτζικώστας-Ιωαννίδης-Τατούλης κ.α.).

Αντίθετα, η Κουμουνδούρου έκανε φοβερά στρατηγικά λάθη, απορρίπτοντας τις συμμετοχές ανθρώπων στα ψηφοδέλτιά της, όπως του καναλάρχη κ. Καρυπίδη, που εισήλθε πανηγυρικά στον β’ γύρο. Αντίθετα, το επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν έδωσε καμία βάση, ούτε στην επιλογή προσώπων στις περιφέρειες (επικαλούμενο τώρα την απειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση και την έλλειψη παραδόσεως που έχει σε πρόσωπα, ως καινούργια πολιτική δύναμη που είναι!…), ούτε στα εθνικά θέματα, στα οποία προκάλεσε με τις επιλογές υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, τύπου καθηγητού κ. Χριστόπουλου, πράγμα που ενόχλησε και τους Μακεδόνες και τους Θρακιώτες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι σαρώθηκε και στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπου προκάλεσε το αίσθημα της κοινής γνώμης, με την απαράδεκτη απομάκρυνση τελευταία στιγμή, της Ρομά κ. Σουλειμάν Σαμπιχά. Ούτε είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι στην δημοκρατική Κρήτη δεν κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο. Τόσο στη Μεγαλόνησο, όσο και στην Πελοπόννησο, αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από την α’ και β’ θέση.
Όλα αυτά βέβαια θα κατασταλάξουν στον β’ γύρο, στον οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως του σχέδιο του επιτελείου Σαμαρά, δηλαδή να επιδιωχθεί να μην βγάλει ούτε έναν περιφερειάρχη και ούτε έναν δήμαρχο σε μεγάλη πόλη ο ΣΥΡΙΖΑ! Ήδη, με ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου, οι ψήφοι Κουμουτσάκου οδηγούνται προς την πλευρά του κ. Σγουρού και οι ψήφοι τουλάχιστον Άρη Σπηλιωτόπουλου, προς την πλευρά του κ. Καμίνη – και αυτό φυσικά είναι και προσφορά προς τον συνεταίρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, γιατί δεν ξέρουμε πού θα πάνε οι ψήφοι του ανεβασμένου ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, των ΑΝΕΛ, αλλά και πολλών καραμανλικών που θέλουν να αποφύγουν τους υποψήφιους του Σαμαρά. Κυριακή, κοντή γιορτή. Θα δούμε…
Πάντως, όπως έλεγα το πρωί στον Real FM
(εδώ) είναι μεγάλες οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι στιγμής, με όσα λένε και κάνουν, αντί να κάνουν το αντιμνημονιακό μέτωπο σαρωτικό… σταθεροποιούν την… «σταθερότητα» του κ. Σαμαρά. Οι καντρίλιες και οι πιρουέτες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι προσγειώσεις των θέσεων σε μη ανατρεπτικό πλαίσιο: «ανήκωμεν εις την Δύσιν», «ανήκωμεν εις το ΝΑΤΟ», «ανήκωμεν εις την Ευρωζώνη», «δεν μπορούμε να ροκανίσουμε το κλαδί του ευρώ στο οποίο όλοι μαζί καθόμαστε», «θα παραλάβουμε καμένη γη», «μεταφέρετε στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι είμαστε αξιόπιστη πολιτική δύναμη» και πολλά άλλα τέτοια, προκάλεσαν σύγχυση και αβεβαιότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει πρώτος στις Ευρωεκλογές, αλλά ήδη έχει πυροβολήσει τα πόδια του και έχει προσφέρει επιχειρήματα στον κ. Σαμαρά για να μιλήσει για «αδιατάραχτη πορεία» στις 26 του μηνός.

Γιώργος Τράγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.