Πέμπτη, Μαΐου 15, 2014

Οι Ρώσοι «αδειάζουν» τον Σαμαρά και υμνούν τον Τσίπρα!

Οι Ρώσοι «αδειάζουν» τον Σαμαρά και υμνούν τον Τσίπρα!
Πολλά ακούσαμε και διαβάσαμε για την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Το τι γράφουν οι εγχώριοι συμπαθούντες ή αντιπαθούντες, μας αφήνει αδιάφορο. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι τι λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι. Κι αν κρίνουμε από τους διθυράμβους του ελληνόφωνου ρωσικού σάιτ, Η σύγχρονη Ρωσία, μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά.

Βεβαίως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι και οι Ρώσοι τα δικά τους συμφέροντα κοιτάνε να διαφυλάξουν. Επισημαίνουμε, όμως, ότι έχει τη σημασία του να διαβάσουμε τι γράφουν οι ίδιοι Ρώσοι για αυτή την επίσκεψη.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του ρωσικού Μέσου:

Η ανάγκη για «μια νέα επανατοποθέτηση…αναβάθμιση στις ελληνορωσικές σχέσεις» καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων που συνομίλησαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Α. Τσίπρα, κατά τη διήμερη επίσκεψή τους στη Μόσχα.
Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, υποδεχόμενη τον Α. Τσίπρα και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μίλησε για «αναξιοποίητες δυνατότητες διμερούς συνεργασίας». Υπενθυμίζεται ότι η ίδια τον Ιανουάριο του 2012, κατά την υποδοχή του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας με τους Έλληνες πολιτικούς, γιατί «δεν εφαρμόζουν συμφωνίες». Η εύκολη απάντηση του κ. Σαμαρά, τότε, ήταν πως «εγώ ό,τι υπόσχομαι το εκπληρώνω». Ωστόσο «τα έργα και οι ημέρες του» στους τομείς της διμερούς συνεργασίας, μπορούν πλέον να παρομοιαστούν με τη γνωστή φράση: «και διηγώντας τα να…κλαίς!»
Η αντιπροσωπεία είχε επίσης πολύωρη συνάντηση με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λεονίντ Ρετσέτνικοφ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν. Ο κ. Ρετσέτνικοφ υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία μίλησε μεν με τα πιο θερμά λόγια για την Ελλάδα, αλλά είπε φωναχτά και πράγματα που αποτελούν «κοινό μυστικό» στους κύκλους των ρώσων αξιωματούχων. «Έχει επέλθει ένας κορεσμός –είπε- με τους συνεχείς βερμπαλισμούς για κοινές ιστορικές, πνευματικές και θρησκευτικές αναφορές… Από τις ρίζες πρέπει να ξεπεταχθεί, επιτέλους το δένδρο μιας ουσιαστικής, αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Οι προσπάθειες με τις ως τώρα ηγεσίες της Ελλάδας δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες», κατέληξε ο κ. Ρετσέτνικοφ.

Συντονισμός Γκέγκορ Γκίζι – Αλέξη Τσίπρα

Πάντως, οι ρώσοι συνομιλητές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εκτίμησαν την, εξ αρχής προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας, έτσι σας δηλώνουμε εξ άρχής, ότι δεν ήρθαμε να υποσχεθούμε πράγματα κενά περιεχομένου, αλλά να εργαστούμε από κοινού για τη διαμόρφωση μιας ατζέντας με ό,τι μπορούμε και επιθυμούμε και οι δύο πλευρές να υλοποιήσουμε».
Μια πρώτη συζήτηση για την «ατζέντα» της διμερούς συνεργασίας έγινε στο ρωσικό ΥΠΕΞ, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για το μείζον ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Τιτόφ.
Από την πλευρά της η Μόσχα υποδέχθηκε με ευχαρίστηση τις σχετικές δηλώσεις Τσίπρα, ότι, Ε.Ε. έχει σοβαρές ευθύνες για την ανοχή ακόμα και υποστήριξη μιας εξουσίας, στο Κίεβο, η οποία περικλείει νεοναζιστές, ένοπλες ομάδες εθνικιστών που πρωτοστατούν σε επιθέσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας με εκατόμβες αίματος. Όπως και για την υποταγή των Βρυξελλών στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η Ευρώπη με τις κυρώσεις πυροβολεί τα… πόδια της», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας, εννοώντας τη στενή συνεργασία Ρωσίας –Ευρώπης, η οποία ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ το χρόνο. Τάχτηκε επίσης υπέρ μιας ενιαίας Ουκρανίας η οποία με τα δεδομένα των τελευταίων εξελίξεων, στο εξής μπορεί να υπάρξει ως Ομοσπονδία «όπου θα λαμβάνεται υπ΄όψιν η γνώμη όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Μια Ουκρανία, γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα νέο τείχος διαχωρισμού».
Το παράδειγμα της Ελλάδας της εξαθλίωσης, της απόγνωσης, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού ιστού που έφερε η επιβολή της των μνημονίων, είπε πως πρέπει να αποτελέσει σημάδι αποτροπής της φιλικής Ουκρανίας από μια επανάληψη του οδυνηρού αυτού εγχειρήματος.

Ευχές για νίκη στις εκλογές

«Μελετήστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ακούσετε τις «σειρήνες» του ΔΝΤ», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στο μεγάλο κανάλι, «Ρωσία24», προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση ενώ η συνέντευξή του σχολιάστηκε ευρύτατα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στη Μόσχα από το Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο του αριστερού αδελφού κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, με τον οποίο συντόνισαν τις επαφές τους στη ρωσική πρωτεύουσα. Γενικά, η κοινή παρουσία τους και η αλληλοενημέρωσή τους που ήταν σε γνώση και υπό τον… έλεγχο του… Κρεμλίνου προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στο επιτελείο της καγκελαρίας στο… Βερολίνο!
Πόσο μάλλον όταν ακούστηκε η δημόσια η προσφώνηση του διευθυντή tου Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κ. Ρετσέτνικοφ: «Καλωσορίζουμε τον Αλέξη Τσίπρακαι του ευχόμαστε να νικήσει στις εκλογές».Το ίδιο συνέβη και στη Κρατική Δούμα, όπου μετά την ανάλυση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο της ευρωπαϊκής αριστεράς και το άλμα που προβλέπεται να γίνει στα ποσοστά της στις 25 Μαίου, του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» αλλά και «νίκη στις εθνικές εκλογές»!
Ένας νέος πολιτικός από την Ελλάδα κατάφερε και άνοιξε στη Ρωσία μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Από τον ίδιο και την ομάδα του θα εξαρτηθεί- όταν έρθει στη κυβέρνηση- με τι περιεχόμενο θα την γεμίσει.

Αίθουσα Σύνταξη