Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27, 2014

ΣΤΗΜΕΝΟ ΓΚΑΠΟΠ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, Του Πάνου Τότσικα

Η παραλιακη ζωνη ανηκει στο λαο

                                                                            
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα», το 85% των κατοίκων των όμορων Δήμων, εμφανίζεται να συμφωνεί με την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Αλλά περί ποιάς «αξιοποίησης» πρόκειται;

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη δημοσκόπηση οι κάτοικοι της περιοχής «αποδέχονται  σχέδιο ανάπτυξης» του Ελληνικού, ώστε «ένα μεγάλο μέρος του να γίνει χώρος πράσινου (πάρκο )με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο», ενώ το υπόλοιπο «να δοθεί για διάφορες άλλες αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την κάλυψη της ανεργίας».
 Ακόμη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 70% των κατοίκων «αναγνωρίζει ότι οι αντιδράσεις στο έργο αυτό είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για την συνολική αξιοποίηση και την πορεία του έργου».
Είναι προφανές ότι η στημένη αυτή δημοσκόπηση, αποκρύπτει  τα πραγματικά σχέδια των κερδοσκόπων  που επιδιώκουν να αναλάβουν  τον έλεγχο του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, της παραλίας του Αγίου Κοσμά και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας, για 99 (τουλάχιστον) χρόνια:
-         Αποκρύπτει ότι  το  ο «χώρος πράσινου» που αναφέρεται στη δημοσκόπηση,  θα περιλαμβάνει πολυποίκιλες κτιριακές εγκαταστάσεις, δρόμους, χώρους στάθμευσης και σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρχει πάρκο 2.000 στρεμμάτων , όπως ισχυρίζονται.
-         Αποκρύπτει ότι θα ξηλωθούν όλες οι αθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις από την παραλία του Αγίου Κοσμά  και στη θέση τους να γίνουν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καζίνο , πολυτελείς κατοικίες, ακόμη και πάνω στην παραλία και τον αιγιαλό, ακόμη και μέσα στην θάλασσα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.
-         Αποκρύπτει  ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεγχόμενη και όχι ελεύθερη, και σε ορισμένες περιοχές θα είναι απαγορευμένη.
-         Αποκρύπτει ότι ο όποιος χώρος πράσινου δεν θα είναι δημόσιος και κοινόχρηστος αλλά θα ανήκει στον «επενδυτή»
Εξ’άλλου, η στημένη αυτή δημοσκόπηση, αποσιωπώντας τις ευθύνες της κυβερνητικής –μνημονιακής πολιτικής εμφανίζει ότι τα σχέδια που προωθούνται στο Ελληνικό έχουν δήθεν  σαν στόχο την «κάλυψη της ανεργίας», παίζοντας με τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, κυρίως νέων.   Όμως, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το ολοκληρωτικό ξεζούμισμα των άνεργων, με εργασιακές σχέσεις δουλείας, με προσωρινές και πολύ χαμηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, όπως ήδη γίνεται σήμερα, αλλά με αξιοπρεπώς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας που να σέβονται τον μόχθο των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα που τίθενται στην δημοσκόπηση διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις. Γιατί , όλοι θέλουν να «αξιοποιηθεί» το Ελληνικό, αλλά το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση, προς όφελος ποιού και για τι; Όλοι θέλουν «κάλυψη της ανεργίας» αλλά με ποιες εργασιακές σχέσεις, με τι μεροκάματα, με ποια ωράρια εργασίας;
Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να τεθούν σε μια σοβαρή δημοσκόπηση.
 Τα στημένα Γκάλοπ δεν μπορούν να μας εξαπατήσουν. Είμαστε και παραμένουμε αντίθετοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης  και περαιτέρω δόμησης του χώρου του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά.
·        ΤΟ πρ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ –ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

·        ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.