Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2014

Τι οδήγησε στην τραγωδία της Εγνατίας

 Τι οδήγησε στην τραγωδία της Εγνατίας
Κενά παρουσιάζουν οι ισχυρισμοί του οδηγού της νταλίκας - φονιά. Όλα τα σενάρια για το πώς φτάσαμε στην τραγωδία. Στον εισαγγελέα Βέροιας ο οδηγός της νταλίκας.
Οι εικόνες προκαλούν σοκ. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει άμορφη μάζα σιδερικών. Πέντε νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δυο παιδάκια 18 και 16 μηνών είναι ο τραγικός απολογισμός της καραμπόλας 35 αυτοκινήτων στην Εγνατία.
Δεκάδες είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι οδήγησε στην τραγωδία που βύθισε στο πένθος πέντε οικογένειες και συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα.


Τα σενάρια για το τι οδήγησε στην τραγωδία
Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που έπεσε χωρίς να φρενάρει πάνω στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα κοντά στον κόμβο της Βέροιας υποστηρίζει ότι επί 23 χιλιόμετρα, μετά τα διόδια Πολυμήλου προσπαθούσε να ελέγξει το βαρύ όχημα. Τότε είπε του άναψε στο ταμπλό η ένδειξη για πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. 

Όμως ένα τέτοιο όχημα, που από μόνο του είναι σχεδόν 10 τόνους και μεταφέρει άλλους 19 τόνους φορτίο, δεν μπορείς να το ελέγξεις. 

- Δεν έπιασαν τα φρένα της νταλίκας όπως υποστηρίζει ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός. Οι αυτόπτες μάρτυρες άλλωστε υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι η νταλίκα δεν φρέναρε ποτέ και έπεσε με ταχύτητα πάνω στα αυτοκίνητα. 

- Ο οδηγός της νταλίκας αποκοιμήθηκε στο τιμόνι εξαιτίας των συνεχόμενων ταξιδιών. Η αστυνομία έχει αφήσει από την πρώτη στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο 

- Ο οδηγός της νταλίκας αφαιρέθηκε και όταν είδε την ουρά των αυτοκινήτων σταματημένων στα έργα, ήταν αργά και δεν πρόλαβε να αντιδράσει

- Ο οδηγό της νταλίκας πανικοβλήθηκε. Αν όντως δεν υπήρξε σήμανση όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων, ίσως ο 39χρονος Ρουμάνος είδε ξαφνικά μπροστά του τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και πανικοβλήθηκε με συνέπεια να μην μπορεί να αντιδράσει. 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από όσους έζησαν το τραγικό τροχαίο
Οσοι βρέθηκαν εκεί, λένε ότι ο οδηγός της νταλίκας δεν έκοψε καθόλου ταχύτητα, πριν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.
«Είδα στον καθρέφτη να έρχεται το φορτηγό και να χτυπάει αμάξια δεξιά και αριστερά. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί. Το φορτηγό έπιασε φωτιά και ο κόσμος φώναζε, έκλαιγε. Ένα χάος», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Ακούσαμε από πίσω σπασίσματα και είδαμε ένα φορτηγό να κατεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα», ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
«Μετά την έξοδο της Βέροιας είδαμε αυτοκίνητα να κόβουν ταχύτητα. Είδαμε δυο τύπους με μια σημαία να κάνουν σαν να παίζουν και ξαφνικά είδαμε αυτοκίνητα σταματημένα δεξιά και αριστερά. Κατέβηκα να δω τι συμβαίνει. Αφού είχα απομακρυνθεί 50 μέρα, άκουσα φωνές, χτυπήματα και αυτοκίνητα να τα πετάει η νταλίκα σαν χαρτοπόλεμο», τόνισε άλλος οδηγός, ενώ, ένας ακόμη μάρτυρας σημείωσε ότι η νταλίκα «πετούσε αυτοκίνητα αριστερά και δεξιά».
Στον εισαγγελέα ο οδηγός της νταλίκας
Ενώπιον του εισαγγελέα Βέροιας οδηγείται, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε την καραμπόλα. 

Ο 39χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. 

Κατά την προανάκριση, ο οδηγός υποστήριξε πως είδε την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή, όπως και τα δύο άτομα που κρατούσαν σημαίες για τον ίδιο λόγο, όμως τα φρένα του είχαν «μπλοκάρει». Επίσης, υποστήριξε πως δεν μπορούσε να ελαττώσει ταχύτητα και σε συνδυασμό με το κατηφορικό τού οδοστρώματος, προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στον τόπο της τραγωδίας. Ο 42χρονος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.
Το χρονικό της τραγωδίας
Στις 10:20 το πρωί κοντά στον κόμβο της Βέροιας, στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη νταλίκα με πινακίδες Ρουμανίας που οδηγούσε 39χρονος Ρουμάνος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στο σημείο, όπου διεξάγονται έργα της ΔΕΗ. 



Σύμφωνα με την αστυνομία, η νταλίκα παρέσυρε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και περισσότερους από 25 τραυματίες, ανάμεσά τους δυο παιδιά, ηλικίας 1,5 έτους και έξι μηνών. Τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.