Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2014

Απαραίτητες τροφές για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Απαραίτητες τροφές για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης στις μέρες μας αποτελεί τρόπο ζωής για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 366 εκατομμύρια ενήλικα άτομα ηλικίας 20 ετών ή μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, με το σύνολο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη νόσος περιγράφεται ως μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, δηλαδή υπεργλυκαιμία, και οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή και μειονεκτική δράση της.
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν και ζουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η καθημερινότητά τους υπόκειται σε αυστηρό προγραμματισμό για την φροντίδα της υγείας τους. Ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι ορατός και οφείλουν να τον γνωρίζουν.
Οι ασθενείς αυτοί είναι σημαντικό να τρέφονται υγιεινά, να αποκτήσουν ή να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, καθώς και να έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων αίματος και αρτηριακής πίεσης. Η σωστή επιλογή των κατάλληλων τροφών σε συνδυασμό με συχνή σωματική δραστηριότητα βοηθούν στην επίτευξη των στόχων του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη.
Στις απαραίτητες για εκείνους τροφές περιλαμβάνονται:
  1. Όσπρια
  2. Άπαχο γάλα και γιαούρτι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D
  3. Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ρέγγα, ο κολιός, το σκουμπρί κ.ά.
  4. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, αντίδι, μαϊντανό, ραδίκι κ.ά.
  5. Εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι κ.ά.)
  6. Γλυκοπατάτα
  7. Ντομάτα
  8. Μούρα (βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.ά.)
  9. Δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως
  10. Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια και αμύγδαλα) και λιναρόσπορος.
Οι τροφές αυτές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακές τους απορροφούνται αργά στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Εκτός αυτού είναι και πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Σημειωτέον ωστόσο ότι θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.