Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2016

Μειώσεις από 1,8% έως 42,2% στις κύριες συντάξεις ζητά τοΔΝΤ

ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑΦωτογραφία: SOOC/ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣΜειώσεις από 1,8% έως 42,2% στις κύριες συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι μειώσεις που ζητά το Ταμείο κυμαίνονται:
  • από 1,8% έως και 32,5% για τους συνταξιούχους ΙΚΑ με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης
  • από 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με 25 έως 35 έτη ασφάλισης
  • από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ)
  • από 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης
Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις κύριων συντάξεων γιατί θεωρεί ότι το ασφαλιστικό χρήζει επανεξέτασης, με μείωση δαπανών. Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων όλων των Ταμείων προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η απαίτηση του Ταμείου όμως για την εξάλειψη των διαφορών, αναφέρει το δημοσίευμα, θέτει επί της ουσίας το θέμα τερματισμού των προσωπικών διαφορών από τη στιγμή που θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις και το ζητούμενο είναι αν θα καταργηθούν πλήρως ή θα αφαιρούνται με δόσεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πίνακες του ΙΚΑ που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, φαίνεται ότι ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων είχε ξεκινήσει πριν καν έρθει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε αυτούς καταγράφονται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ δεκάδες περιπτώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με βάση την ηλικία των συνταξιούχων, την ασφαλιστική κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύνταξη και το τελικό -σημερινό- ποσό μετά τις μειώσεις.
Οταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεων και μετέτρεψε τα σημερινά ποσά στα ποσά συντάξεων που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (2084/1992). Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με δεδομένα τα έτη ασφάλισης, τον συντάξιμο μισθό και την ασφαλιστική κλάση, αλλά θα προκύψει διαφορετική σύνταξη, κατά κανόνα μικρότερη. Η διαφορά θα συνεχίσει να καταβάλλεται αλλά όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα κατάργησης, είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και έτσι οι μειώσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό θα περάσουν αυτόματα στις κύριες συντάξεις.

Πηγήiefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.