Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2016

Ν.Μαριάς: Διαδικτυακή ψηφοφορία για την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Παραμένοντας πιστός στη βασική μου θέση για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων διοργανώνω στον ιστότοπο notismarias.gr διαδικτυακή ψηφοφορία, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να εγγράψει επιτέλους τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η διαδικτυακή αυτή ψηφοφορία, στόχο έχει να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει πρακτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και να θέσει την Ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της.


H Γερμανία δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και σύντομα θα αναγκαστεί να σεβαστεί τις Διεθνείς Συνθήκες που της επιβάλουν την καταβολή των Πολεμικών Επανορθώσεων, την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους απανταχού Έλληνες να στηρίξουν το δίκαιο αυτό αγώνα ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ στον ιστότοπο notismarias.gr. Καλούμε και την Ελληνική Βουλή να πράξει το ίδιο και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον Νοέμβριο του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα εγγράψει αμέσως τις Γερμανικές οφειλές στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μία κίνηση που οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν συστηματικά και ύποπτα.

Ο τρόπος υπάρχει και ήδη από το 2010 διατυπώσαμε με τεκμηριωμένο νομικά και πολιτικά τρόπο το πώς μπορεί να εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Αρχικά η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το ΄΄αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους.

Η εγγραφή στον Κρατικό Προϋπολογισμό του ΄΄αντίστοιχου γερμανικού χρέους προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ θα έχει ως αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός της χώρας μας να μεταβληθεί σε πλεονασματικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική εποπτεία της Ε.Ε., την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα spreads κλπ.  Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, η Γερμανία οφείλει να εγγράψει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στον δικό της Κρατικό Προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι το Βερολίνο θα κινδυνεύει πλέον να τεθεί στη βάσανο της πιθανής δημοσιονομικής επιτήρησης από την Ε.Ε. αφού είναι σαφές ότι δεν θα εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ  αλλά ούτε και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Μάλιστα καθώς τα κοράκια των διεθνών αγορών θα διαπιστώσουν ότι υφίσταται κρυφό χρέος στον γερμανικό προϋπολογισμό θα επιπέσουν επί των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβάζοντας κατακόρυφα τα επιτόκια δανεισμού του γερμανικού δημοσίου. Βεβαίως η Γερμανία θα αντιταχθεί στην ενδεχόμενη εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον Ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο πιθανώς να πράξει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των κανόνων του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Οπότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ecofin. Με τον τρόπο όμως αυτόν η Ελληνική πλευρά θα έχει σύρει τη Γερμανία σε ένα διεθνές φόρουμ για τη συζήτηση των Γερμανικών αποζημιώσεων πράγμα που αρνείται τόσο πεισματικά το Βερολίνο. Και καθώς θεωρούμε ιδιαίτερα δύσκολο το Ecofin να δώσει λύση στο ζήτημα η Ελλάδα θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση για επίλυση στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Κατ΄ αυτό τον τρόπο το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής επίλυσης σε ένα δικαιοδοτικό όργανο με σημαντικές εγγυήσεις και σαφώς πιο ευμενές από το αντίστοιχο Διαιτητικό Δικαστήριο του Κόμπλεντς όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες όπου εκ των 9 δικαστών οι 4 είναι Γερμανοί.

Από τα παραπάνω προκύπτει, λοιπόν, ότι υπάρχει τρόπος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε την φτωχοποιημένη σήμερα από την κρίση και τα μνημόνια Ελλάδα από οφειλέτη και αποικία χρέους που πασχίζουν να τη κάνουν, σε δανειστή και κυρίαρχο κράτος, που διεκδικεί και μάλιστα έντοκα όσα οι Γερμανοί της άρπαξαν. Έχει, όμως, το σθένος η Ελληνική πλευρά να προβεί σ’ αυτές τις ενέργειες και να διεκδικήσει όσα της ανήκουν;

Για τον λόγο αυτόν η μαζική κινητοποίηση των πολιτών μέσω της διαδικτυακής ψηφοφορίας στον ιστότοπο notismarias.gr μπορεί να μετατραπεί σε τσουνάμι που θα αναγκάσει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή να σταθούν προ των ευθυνών τους και να δρομολογήσουν επιτέλους πρακτικούς και συγκεκριμένους τρόπους για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Κυριακάτικη KontraNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.