Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2016

Επιπλέον φόρους 2,5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 - Αναλυτικά τι μας περιμένει

Νέα φοροκαταιγίδα 2,5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται «κουρεμένα» αφορολόγητα, μεγαλύτερος φόρος εισοδήματος και εισφορές, αυξημένοι φόροι στα ενοίκια, επιβαρύνσεις για αγρότες , «φωτιά» σε τσιγάρα, καύσιμα, καφέ, σταθερή τηλεφωνία κλπ


Νέα επέλαση στα εισοδήματα των νοικοκυριών ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2017 που φέρνει από τη νέα εβδομάδα στη Βουλή, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αγγίζουν ήδη τα 93 δισ. ευρώ.

Από 1/1/2017 έρχονται βαριές επιβαρύνσεις και από έμμεσους φόρους, καθώς επίκεινται αυξήσεις σε καφέ, καύσιμα, τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα,  για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Οι περισσότεροι θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές βάσει παλαιών και νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Φόρους αυξημένους κατά 36,36% θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, ωστόσο ο συντελεστής φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 50.000 ευρώ θα μειωθεί από 26% στο 22%.

Όσοι είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν έσοδα με «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

500 εκατ. νέοι φόροι από Ιανουάριο – Αυξήσεις σε τσιγάρα, καύσιμα

Απανωτές αυξήσεις σε ειδικούς φόρους

Το κράτος χάνει, αντί να κερδίζει, από τις απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων, τόσο λόγω της μείωσης της κατανάλωσης όσο και από φόρους και εισφορές πρατηριούχων και περιπτερούχωνπου θα χάσουν τη δουλειά τους την ώρα που το λαθρεμπόριο γνωρίζει τεράστια άνθηση

Η Ιστορία των αυξήσεων φόρων σε τσιγάρα και καύσιμα επαναλαμβάνεται, αλλά ως φάρσα... που την πληρώνουν, όμως, πολύ ακριβά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καθώς δεν της έγιναν μαθήματα τα παθήματα (τα οποία ούτε δικά της είναι, ούτε των προκατόχων της, αλλά του λαού και της χώρας), η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά από επτά απανωτές αυξήσεις σε έξι χρόνια των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και καύσιμα, να επιβάλει και μια νέα ακόμη, από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Ακόμα χειρότερα, επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια στο να θωρακίσει το δημόσιο συμφέρον με μέτρα που να διασφαλίζουν την είσπραξη των εσόδων που ισχυρίζεται ότι θα αποκομίσει από τα χαράτσια που επιβάλλει: τα συστήματα ιχνηλασιμότητας που έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων ξεχάστηκαν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και, όπως όλα δείχνουν, από 1/1/2017 θα λυμαίνονται ασύδοτοι και πάλι οι επιτήδειοι την αγορά. Η ζημιά για το Δημόσιο ξεπερνά κατά πολύ τις όποιες απώλειες καταγράφονται ήδη -πριν καν επιβληθούν- από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Το Δημόσιο χάνει όχι από τον ΦΠΑ λόγω πτώσης στην κατανάλωση, αλλά από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές από τους δεκάδες χιλιάδες πρατηριούχους και περιπτερούχους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, από ασφαλιστικές εισφορές και επιδόματα ανεργίας όσων χάνουν τις δουλειές τους ή ακόμα και από τα οξύτατα προβλήματα υγείας που προκαλεί η διάθεση νοθευμένων καυσίμων και επικίνδυνων λαθραίων τσιγάρων στην αγορά.

Αποκάλυψη τώρα...

Η κυβέρνηση θέλει το 2017 να εισπράξει 422 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, 128 εκατ. από τις αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα και 14 εκατ. από τις αυξήσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτά θεωρητικά βέβαια, αφού την είσπραξή τους έρχεται να αμφισβητήσει με το καλημέρα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η νέα ανεξάρτητη αρχή που από την πρώτη κιόλας έκθεση που εξέδωσε για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, την οποία κατέθεσε πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση στη Βουλή, κατακεραυνώνει τα μέτρα αυτά διαπιστώνοντας ότι το κράτος χάνει αντί να κερδίζει έσοδα και οι εισπράξεις στις οποίες υπολόγιζε από καπνό και καύσιμα εξατμίζονται προτού καν επιβληθούν τα μέτρα - και στους λόγους τονίζει και ότι δεν έχει φροντίσει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης των εσόδων!

Τι λέει η έκθεση αυτή;

Κάνοντας μια επισκόπηση όσων συμβαίνουν, τονίζει ότι:

■ Η επιδίωξη της αύξησης των φορολογικών εσόδων δεν γίνεται μόνο με την αύξηση των συντελεστών της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αλλά πρέπει να εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

■ Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, προτού δηλαδή επιβληθούν οι νέοι φόροι, «τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης υγρών καυσίμων παρουσίασαν μείωση 0,9%, καθώς φαίνεται ότι δεν διενεργούνται πλέον οι σχετικοί έλεγχοι. Η εξέλιξη αυτή (στα καύσιμα) οδηγεί και σε σημαντική απώλεια ΦΠΑ».
■ Στο εννεάμηνο φέτος, επίσης, καταγράφεται αύξηση κατά 8,8% ή κατά 181 εκατ. ευρώ έναντι του 2015 στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού, «η εξέλιξη που οφείλεται στην αποθεματοποίηση στην οποία προέβησαν οι καπνοβιομηχανίες (ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2016) εν όψει της αύξησης του φόρου από 1-1-2017». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μήνες μετά την 1η Ιανουαρίου, στα περίπτερα και στα σπίτια των καταναλωτών θα υπάρχει στοκ από τσιγάρα με παλιά τιμή, οπότε το Δημόσιο θα αργήσει να ξεκινήσει να εισπράττει τον νέο φόρο από μια ήδη διαλυμένη αγορά. Τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού δείχνουν μάλιστα πώς «κατάπιαν» τα έσοδα οι αυξήσεις φόρων:
■ Μέχρι τον Απρίλιο το Δημόσιο είχε εισπράξει περίπου 700 εκατ. ευρώ από ειδικό φόρο στα καπνά, όσα σχεδόν και πέρυσι.
■ Τον Μάιο, όταν ανακοινώθηκε η επικείμενη αύξηση, τα έσοδα διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι (356 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 181 μόλις το 2015), ενώ τον Ιούνιο υπερδιπλασιάστηκαν (465 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 200 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σε δύο μήνες υπήρξε εκτίναξη εισπράξεων κατά 440 εκατ. ευρώ!
■ Μετά το εισπρακτικό «μπουμ», όμως, στη συνέχεια οι εισπράξεις φόρου εκμηδενίστηκαν: 103 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 255 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρυσι, 120 εκατ. έναντι 200 εκατ. πέρυσι τον Αύγουστο και 150 εκατ. τον Σεπτέμβριο έναντι 220 εκατ. πέρυσι. Δηλαδή σε τρεις μήνες είχαμε απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ!

90% φόρος!

Οι επιπτώσεις, όμως, είναι πολλαπλασιαστικές. Με 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια, η φορολογία έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής στα καπνικά. Με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα θα αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με φορολογία που θα φτάσει στο 90%.

«Για κάθε ευρώ που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα: καλλιεργητές, κόστος πρώτης ύλης, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδας Θεόδωρος Μάλλιος. Εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης μειώθηκαν δραματικά τα περιθώρια κέρδους των 60.000 επαγγελματιών που έχουν απομείνει, ενώ ήδη 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. Οπως τονίζει ο κ. Μάλλιος, «τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα και η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο σε πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας».

Στο στόχαστρο της υπέρογκης φορολόγησης βρίσκονται, όμως, και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τις μειωµένες κατά 50% επιδοτήσεις, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.

Νο 1 τσιγάρο... το λαθραίο!

Οι αυξήσεις φόρων προκαλούν, όμως, και αύξηση του λαθρεμπορίου. Το μερίδιο των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα, από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ό. να βρίσκεται στο 10,4%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισεκατομμύρια λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ. «Πρώτο σε κατανάλωση τσιγάρο στην Ελλάδα, είναι πλέον το λαθραίο», λένε παράγοντες της αγοράς! Αντίστοιχα και για τα καύσιμα επισήμως ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ τον χρόνο (ή και τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Μάρδα) οι απώλειες από το λαθρεμπόριο και την εκτεταμένη νοθεία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, όμως, στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητοι έλεγχοι και η υιοθέτηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας καυσίμων και καπνών που διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρά τα εμπόδια, λίγο προτού αποχωρήσει, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης πρόλαβε τελικά να ολοκληρώσει τη σύμβαση για εκτύπωση στην Τράπεζα της Ελλάδος των νέου τύπου ταινιών ασφαλείας που θα επιτρέπουν να ανιχνεύονται ηλεκτρονικά η προέλευση και όλα τα στάδια διακίνησης των πακέτων τσιγάρων στην αγορά

Αντιθέτως, παρότι στο α' εξάμηνο του 2016 εκδόθηκαν τρεις υπουργικές αποφάσεις, «σκάλωσε» η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που απαιτείται για την προκήρυξη διαγωνισμού και την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη μοριακή ιχνοθέτηση των καυσίμων και θα ανοίξει τον δρόμο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ γίνει ο διαγωνισμός, θα χρειαστούν μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η αγορά που θα πάρει φωτιά όταν περαστούν οι αυξήσεις στις τελικές τιμές πώλησης την 1η του νέου έτους. Για την ιστορία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών από εταιρείες τόσο καπνικών όσο και πετρελαιοειδών, υπάρχουν προσφορές να καλύψουν οι ίδιες το όποιο κόστος των συστημάτων ελέγχου, με δωρεά στο κράτος καθώς, παρότι δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τις κυβερνήσεις οι απώλειες που υπάρχουν, αυτές νοιάζονται για το πλήγμα που δέχεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.