Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2016

Ινστιτούτου Bruegel:Ένα τέταρτο μνημόνιο είναι η πιθανότερη εξέλιξη για την Ελλάδα

Ινστιτούτου Bruegel: Είτε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους είτε τέταρτο μνημόνιοΈνα τέταρτο μνημόνιο είναι η πιθανότερη εξέλιξη για την Ελλάδα, ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας.

Αρχικά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στο θέμα του χρέους από την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντάρβας δηλώνει ότι «φοβάμαι ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα».
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel εκτιμά πως οι επιλογές για την Ελλάδα είναι δύο: είτε μεγάλη αναδιάρθρωση ή τέταρτο μνημόνιο.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» δηλώνει.
Τέλος, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία, όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.www.tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.