Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014

Αυτό είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο - Περικοπές 5,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο μέχρι το 2018


Αυτό είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο - Περικοπές 5,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο μέχρι το 2018

Τι εξετάζεται για όρια μη απόδοσης ΦΠΑ, παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Νέες ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης στη χώρα μας, είτε αυτές οδηγούν σε φοροελαφρύνσεις (όπως προϊδεάζει η κυβέρνηση) είτε σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις (όπως ζητάει η Τρόικα), κρύβει ο «καυγάς» για τα «αδιευκρίνιστα νέα μέτρα», ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, ως το 2017.

 
Τον οδικό χάρτη των μέτρων που τελικώς θα ληφθούν, θα αποκαλύψει ενδεχομένως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της  περιόδου 2015 – 2018, που θα κατατεθεί ενδεχομένως σήμερα ή αύριο στη Βουλή. Εκεί θα αποτυπώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι  που, ουσιαστικά, επιχειρούν να «κλειδώσουν» τις δαπάνες των προϋπολογισμών της επόμενης τετραετίας, στα επίπεδα του 2013.
 
Από τους εισπρακτικούς στόχους θα φανεί και αν υπάρχουν περιθώρια μείωσης της βαριάς φορολογίας από το 2015, κυρίως στους άμεσους φόρους, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το Μεσοπρόθεσμο θα προϊδεάζει όμως πως, για άλλα τέσσερα χρόνια, η «ορθοπεταλιά» για τα ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχιστεί, ενώ οι εποχές των «παχιών αγελάδων» στο Κράτος -όπως τις γνωρίζαμε για δεκαετίες- δεν πρόκειται να επιστρέψουν.
 
Λιτότητα στο Κράτος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει επιπλέον εισπράξεις φόρων 2,6 δισ. ευρώ, κυρίως από την έμμεση φορολογία  (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση»,  βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το δημόσιο, ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη  του δημοσιονομικού «κενού». Θα προβλέπονται  πρόσθετες περικοπές δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, σε υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και γενικά σε όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τα 17 υπουργεία, τέσσερα θα είναι κυρίως εκείνα που μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας. Πρόκειται για το Εργασίας, το Παιδείας, το Υγείας και το Εθνικής Άμυνας, ενώ από τη «μέγγενη» νέου Μεσοπρόθεσμου δύσκολα θα γλιτώσουν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Όχι νέοι φόροι, μόνον… αυξομειώσεις! 
Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα ότι το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2015-2017 θα αντιμετωπιστεί χωρίς νέους φόρους ή περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.  Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, όχι μόνο με τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, αλλά ενδεχόμενα και με μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, παράλληλα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
 
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όμως, η Τρόικα βάζει στο τραπέζι και την μείωση ή κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
 
Στο κείμενο της Κομισιόν υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την υποαπόδοση ΦΠΑ στη χώρα μας. Επισημαίνεται ακόμα ότι ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Το προσχέδιό του προβλέπεται να συμφωνηθεί με την τρόικα έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
 
Όπως αποκαλύπτεται από τα κείμενα του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου και της έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος, η Τρόικα ζητά:
 
1. Καθιέρωση ενός ελαχίστου ορίου ακαθαρίστων εσόδων, κάτω από το οποίο θα εξαιρούνται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από την υποχρέωση να παρακρατούν και να αποδίδουν ΦΠΑ κατά τις συναλλαγές τους. Τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ήδη προτείνει εδώ και 2,5 χρόνια  το ποσό των 25.000 ευρώ, αλλά το όριο μπορεί να καθοριστεί χαμηλότερα, και στα 10.000-15.000 ευρώ.

2. Αλλαγή και «απλοποίηση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, χωρίς πολλές (ή καθόλου) απαλλαγές και εξαιρέσεις, ούτε μειωμένους συντελεστές φόρου! Η Τρόικα έχει συστήσει στο παρελθόν, ακόμα και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί και τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών.

3. Εφαρμογή νέου συστήματος «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή ασφαλιστικό ταμείο!
 
Διαφωνούν για τα μέτρα 
Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία γίνεται αναφορά σε «αδιευκρίνιστα μέτρα» («measures to be identified») το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» και κάνει λόγο για «διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις».
 
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017.

Ωστόσο,  στην κυβέρνηση λένε ότι «η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του κράτους και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη. Οπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.