Και το "πεσκέσι" του Ελληνικού
Παρά τις καταγγελίες, τις μελέτες και τις αποτιμήσεις για την αξία των 6.240 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου, ενεκρίθη από το ΤΑΙΠΕΔ η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development..
Η κυβέρνηση φρόντισε, μετά την αποχώρηση της οικογένειας Λάτση από τη Eurobank, να της δώσει και... πανωπροίκι ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Νοτιoανατολικής Ευρώπης αντί πινακίου φακής.
Παρά τις καταγγελίες παραγόντων όμορων δήμων, κομμάτων και φορέων της περιοχής, παρά το πλήθος των μελετών και των διαφόρων αποτιμήσεων για την αξία των 6.240 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, ενεκρίθη από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) η βελτιωμένη προσφορά της LamdaDevelopment. Με την προσφορά αυτή η εταιρεία του Ομίλου Λάτση αγοράζει μία από τις ακριβότερες εκτάσεις της Ευρώπης με τιμή 130 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτή η συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα ευνοϊκών ρυθμίσεων - παραχωρήσεων - συμβάσεων - αποφάσεων για τον Όμιλο Λάτση. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο πώς παραχωρήθηκε σταδιακά ο έλεγχος των ΕΛΠΕ στον Όμιλο, στο πώς δόθηκε η δυνατότητα στην οικογένεια Λάτση να αποκτήσει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ανταλλάσσοντάς τες με μετοχές της Eurobank, στο πώς ανεγέρθηκαν τα δυο εμπορικά κέντρα Mall στα βόρεια προάστια συμφερόντων LamdaDevelopment, για να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια είναι «η εκλεκτή».
Η όλη διαδικασία πώλησης της έκτασης του Ελληνικού –από την εκπόνηση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού μέχρι τις σχετικές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια– είναι ομιχλώδης. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Πώς από μια πλειάδα ενδιαφερομένων επενδυτών καταλήξαμε στη μοναδική προσφορά της Lamda; Με ποια κριτήρια οι αποτιμητές του Δημοσίου κατέληξαν ότι 700 εκατ. ευρώ είναι το ικανοποιητικό αντίτιμο για την αγορά της έκτασης-«φιλέτου», όταν προηγούμενες αποτιμήσεις το τοποθετούσαν από 1,2 δις ευρώ (αποτίμηση Πολλάλη) μέχρι 5,5 δις ευρώ (υπουργείο Οικονομικών το 2008); Με ποιον τρόπο οι επενδύσεις του αγοραστή θα αποβούν επωφελείς για το Δημόσιο και για τους πολίτες; Πώς διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα σεβαστεί τα συμπεφωνημένα για ήπια ανάπτυξη ή για τους χώρους πρασίνου και για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών τουλάχιστον σε ένα κομμάτι της περιοχής; Ποια είναι τα «ψιλά γράμματα» στη συμφωνία που αφορούν στην ανέγερση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, μαρίνας και καζίνο στην περιοχή; Για τη μετεγκατάσταση και μεταστέγαση των δεκάδων δημοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των αθλητικών ομοσπονδιών και των ολυμπιακών ομάδων υπάρχει μέριμνα, και, αν ναι, ποιος θα αναλάβει το κόστος; Ο επενδυτής ή το Δημόσιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.