Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

Κατάρρευση χωρίς επιστροφή για Σαμαρά - Βενιζέλο


 “ Η παταγώδης αποτυχία στο μοίρασμα μέρους του «πρωτογενούς πλεονάσματος, κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην περιβόητη έξοδο στις αγορές, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και στις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και ο εσωκομματικός εμφύλιος σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζουν το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά έναν μόλις μήνα πριν από την διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης ”
Μια ώρα νωρίτερα φαίνεται πως έρχεται η κατάρρευση για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς τα δύο κόμματα – απομεινάρια βρίσκονται σε διαδικασία πολιτικής αποσύνθεσης με τα στελέχη υψηλόβαθμα, μεσαία και χαμηλότερα να βρίσκονται σε πανικό και να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για την επόμενη ημέρα της συντριβής. Το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα συνοψιζόταν σε τέσσερις βασικούς άξονες. Το μοίρασμα μέρους του...

«πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένα εκατομμύριο πολίτες, κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην περιβόητη έξοδο στις αγορές, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και στις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε παταγωδώς να παρουσιάσει έστω και μια επιτυχία, πάνω στη δική της ατζέντα, έναν μόλις μήνα πριν από την διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης.
  
Αρχικά, η βιασύνη και προχειρότητα στη διαχείριση του μοιράσματος του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στην καταστροφή και την ισοπέδωση που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά, αποδείχθηκε ως μια μεγάλη αποτυχία, καθώς αφήνει εκτός τα προστατευόμενα μέλη και τους φιλοξενούμενους. Δυο πραγματικά ευαίσθητες ομάδες, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία, νέοι κυρίως άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους και επέστρεψαν στους γονείς τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, απεφάνθη ότι αν δεν συμπληρωθούν οι θέσεις του ενός εκατομμυρίου, τότε το θέμα θα επανεξεταστεί. Τα ίδια και από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος κάλεσε τους άνεργους να μην οριστικοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς υπάρχει χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου για την λήξη της προθεσμίας υποβολής και η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ρύθμιση για να μη φορολογηθούν άδικα. Όλα αυτά την ώρα που θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές του Μαΐου.

Δεύτερον, σε ότι αφορά την περίφημη έξοδο στις αγορές, μετά από την γενική κατακραυγή, αλλά και από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα δεν είχε ανάγκη τα χρήματα και ότι ο ίδιος δεν θα προχωρούσε για πολιτικούς λόγους σε μια κίνηση, λίγες μόνο ημέρες αργότερα τελικά προέβη, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε με κάθε τρόπο να παρουσιάσει μια επιτυχία στους εταίρους στην Ευρώπη. Εξάλλου, οι «επενδυτές» δεν είχαν κανέναν λόγο να μην «επενδύσουν» σε ένα ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 5% και ενώ ξέρουν ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα χάσουν, καθώς είναι υπό την προστασία της ΕΚΤ και του αγγλικού δικαίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά φρόντισε, μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και τις δηλώσεις περί προβαδίσματος των «έξυπνων αγορών» σε βάρος της πολιτικής, να αναδιπλωθεί και να κάνει το θέμα να ξεχαστεί με τη βοήθεια πάντα των συστημικών ΜΜΕ.

Τρίτον, σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προσπαθεί να πείσει, για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους, ότι θα ανοίξει το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 5 Μαΐου, πιάνεται και πάλι αδιάβαστη ή τουλάχιστον αγνοεί την πραγματικότητα, την οποία η ίδια έχει δημιουργήσει. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε μια ψυχρολουσία, καθώς οι εταίροι – δανειστές ξέκοψαν κάθε συζήτηση για το κούρεμα του χρέους και μετέφεραν το ζήτημα για το φθινόπωρο. Σε δεύτερη φάση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Μα ποια διευθέτηση χρέους; Το χρέος είναι βιώσιμο, αλλιώς δεν θα μας δάνειζαν οι αγορές». Κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την λύση Βερολίνου, η οποία συνίσταται στην επιμήκυνση των δανείων για άλλα 20 χρόνια, φτάνοντας στα 50 συνολικά χρόνια με μια ακόμα μικρή μείωση των επιτοκίων. Μιας λύσης δηλαδή, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει, σύμφωνα και με την εκτίμηση των περισσότερων διεθνών αναλυτών και Οργανισμών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χωρίς ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τέταρτον, σε ότι αφορά το «καυτό» ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, η κυβέρνηση Σαμαρά εκτέθηκε για άλλη μια φορά όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και διεθνώς μετά από τη ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας, η οποία απέκλειε οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ή μεμονωμένων προσώπων. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι είχε θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αθήνα, αλλά η ίδια φρόντισε να διαψεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά με τον πλέον προσβλητικό τρόπο.

Κοντά σε όλα αυτά, τα οποία ήταν οι βασικοί πυλώνες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την κάθοδο της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (Ελιάς) στη διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, έρχεται να προστεθεί και ο εσωκομματικός εμφύλιος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες δηλώνουν ανεξάρτητοι, σε μια προσπάθεια να βρουν πολιτικό καταφύγιο λίγο πριν από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τις ιδιωτικές συναντήσεις να δίνουν και να παίρνουν, ενώ όπως όλα δείχνουν η νύχτα της 25ης Μαΐου θα είναι μεγάλη και δύσκολη τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς φαίνεται να έχει τεθεί και όριο στην ήττα – συντριβή της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και αυτό έχει μπει στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή του συνέντευξη.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Σαμαρά, η χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά τουλάχιστον ο τόπος, φωνάζει πλέον από μακριά ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της, καθώς λόγω της επιλογής της να προσδεθεί στο άρμα του Βερολίνου και να ακολουθήσει το «ΝΑΙ σε όλα» στους δανειστές και παράλληλα το «ΟΧΙ σε όλα» στον ελληνικό λαό, έχει πάψει προ πολλού να υπηρετεί τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει μόνο δεινά να προσφέρει στον τόπο. Είναι αναγκασμένη να φέρει στη Βουλή πριν από τις εκλογές το νέο Μεσοπρόθεσμο, όχι σε όλη του την μορφή, το οποίο δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2018. Άλλωστε οι προθέσεις φάνηκαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα βγει από το συρτάρι την επομένη των εκλογών.

Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να είναι χρήσιμη για τους δανειστές, αλλά έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι χρήσιμη για τον ελληνικό λαό και τη χώρα και αυτό θα φανεί την νύχτα της 25ης Μαΐου, η οποία θα είναι το εφαλτήριο για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι πλέον αναπόφευκτες. Η λύτρωση για τον λαό και τη χώρα είναι πια πολύ κοντά…

Του Κώστα Καπνίση από periodista μέσω edo-provokatoras, Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.