Τρίτη, Απριλίου 29, 2014

Σύγκλιση Κουβέλη και Γ. Παπανδρέου με φόντο... ΣΥΡΙΖΑ!

 
 Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
 Εξαιρετικό εκνευρισμό έχει προκαλέσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο η σημερινή παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά για την κατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη της κρίσης. Η ανησυχία του ηγέτη του κάποτε κραταιού κόμματος δεν πηγάζει από το γεγονός ότι η μέχρι προ εβδομάδων ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας είναι τώρα υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Το πρόβλημα του Ευ. Βενιζέλου είναι πολύ σοβαρότερο. Συνίσταται στο ότι την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν αφενός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, πράγμα φυσιολογικό, και αφετέρου ο... τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου! Δικαιολογημένα έχει πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό της Κεντροαριστεράς, με δεδομένο το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου ούτε καν παρέστη τυπικά στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ που o εν ενεργεία πρόεδρός του προσπαθεί να διευρύνει και να συγκαλύψει -ανεπιτυχώς, φευ!- πίσω από την Ελιά..
Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να στηρίξει εμμέσως πολιτικά τη ΔΗΜΑΡ και όχι το κόμμα του δικαίως προκαλεί προβληματισμό για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου. Ο Φ.Κουβέλης πρέπει να αισθάνεται ευγνώμων για την πολιτική χείρα βοηθείας του Γιώργου, καθώς η ΔΗΜΑΡ χαροπαλεύει στο όριο του 3% που πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσει για να ελπίζει να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Oχι φυσικά με το εκλογικό μέτρο που είναι πολύ ψηλό πιθανότατα για το μπόι της (4,76%), αλλά με τα υπόλοιπα.
Αν δεν περάσει όμως το 3% δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στην κατανομή των ευρωβουλευτικών εδρών και δεν αποκλείεται αυτή η ώθηση που θα της δώσει ο αναιμικός μηχανισμός του Γ. Παπανδρέου να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Αν το καταφέρει, τότε η ΔΗΜΑΡ θα προβάλει με αξιώσεις ως καταφύγιο βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σχετίζεται με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά ενδεχομένως και άλλων πασόκων, οι οποίοι θα αναζητούν πολιτική στέγη για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σύντομα μετά τις ευρωεκλογές.
Ιδίως αν το αναμενόμενο μονοψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ οδηγήσει στην προϊούσα διαλυτική φθορά του, θα πληθύνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα αναζητήσουν σωσίβιο στη ΔΗΜΑΡ. Ούτε ο προσανατολισμός όμως του Γ. Παπανδρέου προς τη ΔΗΜΑΡ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ανησυχεί τον Ευ. Βενιζέλο. Αλλωστε κι ο ίδιος ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να ενώσει το κόμμα του με τη ΔΗΜΑΡ.
Δεν τον πανικοβάλλει λοιπόν αυτοτελώς η σύγκλιση Παπανδρέου - Κουβέλη, χώρια που δεν είναι καν σίγουρο ότι έστω και με τη βοήθεια του Γιώργου η ΔΗΜΑΡ θα βγάλει ευρωβουλευτή, ώστε να είναι σε θέση να θεωρείται βέβαιη η είσοδός της στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές που θα επακολουθήσουν των ευρωεκλογών. Βαθύτερο είναι το πρόβλημα του Ευ. Βενιζέλου. Εχει βάσιμες υποψίες ότι ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τη ΔΗΜΑΡ μόνο ως όχημα διευκόλυνσης για την προώθηση ανθρώπων του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον... ΣΥΡΙΖΑ! Μια συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ θα κριθεί απολύτως λογική και αναμενόμενη, αφού τα στελέχη και των δύο κομμάτων προέρχονται από τον επί σχεδόν είκοσι χρόνια ενιαίο και φυσικά διαρκώς μεταβαλλόμενης φυσιογνωμίας ΣΥΝ.
Μη εκτεθειμένα για ωμή μνημονιακή δράση πασοκικά στελέχη του περιβάλλοντος του Γιώργου που θα έχουν ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ, μπορούν να προταθούν για κάποιες θέσεις υφυπουργών ως «απαίτηση» της ΔΗΜΑΡ και όχι φυσικά του «απεχθούς» ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου! Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να... διευκολύνει (!) κιόλας τον Αλ. Τσίπρα, αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τις βουλευτικές με ποσοστό που του επιτρέπει να συγκροτήσει συμμαχική κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ. Ολα αυτά όμως είναι υποθέσεις που θα εξεταστούν σοβαρά μόνο στη βάση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Το βέβαιο είναι ότι προ δεκαημέρου ο Γ. Παπανδρέου έστειλε τον πρώην ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι είναι «ταυτισμένος» με τον Γ. Παπανδρέου και τόνισε ότι «εγώ σίγουρα ανήκω στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου» ώστε κανένας να μην αμφιβάλει για την πολιτική προέλευση της δήλωσης που έκανε: «Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε πλέον να είναι στην εξουσία»! Κάτω η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δηλαδή! Αυτά στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζουμε αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες ένταξης του Δ. Δρούτσα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Το παιχνίδι όμως έχει ανοίξει για τα καλά.
*EΘΝΟΣ 28/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.