Σάββατο, Απριλίου 26, 2014

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη

 Περισσότερος καφές, μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη
Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά ενάμισι φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia. Η σταδιακή μείωση του καφέ φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στην ποσότητά των δύο ροφημάτων επιφέρουν αλλαγές στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Οι ερευνητές λοιπόν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους δρες Φρανκ Χου και Σίλπα Μπουπαθιράτζου μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε εύρος τετραετίας. Επίσης εξέτασαν τη σχέση του διαβήτη ανάλογα με το εάν ο καφες περιείχε καφεΐνη ή όχι.

Η μετα-ανάλυση μελετών

Συγκεκριμένα εξέτασαν στοιχεία από τρεις μεγάλες προοπτικές μελέτες: την Nurses’ Health Study (NHS) που αφορούσε 48.464 νοσηλεύτριες, 30-55 ετών, το χρονικό διάστημα 1986-2006, την NHS II που αφορούσε και πάλι 47.510 νοσηλεύτριες αλλά ηλικίας 25-49 ετών, για το χρονικό διάστημα 1991-2007 και την Health Professionals Follow-up Study (HPFS), που αφορούσε 27.759 άνδρες, 40-57 ετών, το διάστημα 1986-2006. Και στις τρεις μελέτες υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, αλλά και τις παθήσεις των συμμετεχόντων.
Τελικά,οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 7.269 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, σε ορίζοντα τετραετίας είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν μεταβάλει την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν.
Η μείωση του καφέ συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη
Οι συμμετέχοντες που είχαν μειώσει την κατανάλωση κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα ή περισσότερο είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι αλλαγές στην ποσότητα κατανάλωσης τσαγιού δεν φάνηκε να συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.
Όσοι είχαν την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, δηλαδή τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (37%), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο ημερησίως.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με τη μειωμένη κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να αντανακλά μια πραγματική αλλαγή ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος, μπορεί να μειώνουν την κατανάλωση καφέ μετά τη διάγνωση.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.