- Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει
- Ανοίγει η εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών προκείμενου οι συμβολαιογράφοι να εκδίδουν ταυτότητα οφειλής
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
- Ως τιμές κτήσης θεωρούνται αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% σε φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάζει από 01/01/2014 με αντάλλαγμα ακίνητη περιουσία.
Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται το ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο αυτού, το εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου ή ιδανικό μερίδιο αυτού, καθώς και οι συμμετοχές οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία.
Κριτήριο για την επιβολή του φόρου υπεραξίας είναι το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας να μην συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
* Δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας εάν η μεταβίβαση διενεργείται από εργολάβους οικοδομών, από άτομα που διενεργούν συστηματικά πωλήσεις ακινήτων (μέσα στη διάρκεια δύο ετών τρεις και άνω πωλήσεις) ή ακόμη και σε περίπτωση μεμονωμένης ή συμπτωματικής πράξης που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, οπότε το εισόδημα που προκύπτει συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Τα παραπάνω προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, η οποία ενσωματώνεται στο κείμενο του συμβολαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος
* Για την επιβολή του φόρου υπεραξίας, δεν ενδιαφέρει ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αν η ακίνητη περιουσία ή τα ιδανικά μερίδια αυτής ή το εμπράγματο δικαίωμα επί ακίνητης περιουσίας ή το ιδανικό μερίδιο αυτού κτλ αποκτήθηκε με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα), αν ανεγέρθηκε, αν αποκτήθηκε με χαριστική αιτία (δωρεά, γονική παροχή) ή με οποιαδήποτε άλλη αιτία (πχ κληρονομιά, χρησικτησία, κτλ).
Αρκεί η απόκτησή του με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1/1/1995.
* Δεν θεωρούνται κτήσεις, οι πράξεις διανομής, σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, συνένωσης ακινήτων με ανταλλαγή, οι οποίες δεν επιφέρουν καμίας μορφής μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος.
* Δεν θεωρούνται μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας (και ως εκ τούτου δεν επιβάλλεται σε αυτές φόρος υπεραξίας),
α) η μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου στον εντολέα λόγω υπερβάσεως της εντολής από τον εντολοδόχο.
β) η μεταγραφή δικαστικής απόφασης με την οποία ακυρώνεται λόγω εικονικότητας σύμβαση μεταβίβασης ακινήτου.
γ) η ανταλλαγή ποσοστών ακίνητης περιουσίας επί κτηθέντων λόγω κληρονομικής διαδοχής ή γονικής παροχής ή από συζύγους κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης
δ) η αυτούσια διανομή ή συνένωση ακινήτων ή πράξη σύστασης ορίζοντας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θεωρείται ότι υπάρχει μεταβίβαση, ακόμη και όταν συντρέχει διαφορά μεταξύ φυσικής και ιδανικής μερίδας.
ε) η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις φορολογητέες μεταβιβάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41.
Ειδικά για οριστικά συμβόλαια που καταρτίζονται σε εκτέλεση προσυμφώνων που έχουν υπογραφεί μέχρι 31/12/2013 και εντός δύο ετών από την κατάρτιση των προσυμφώνων, γίνεται δεκτό ότι δεν υπάγονται σε φόρο υπεραξίας εφόσον και ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο σύνταξης των προσυμφώνων.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.