Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, που μέρος τους περιλαμβάνονταν στο γνωστό «non paper» του υπουργείου Εργασίας προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και το οποίο παρουσίασε το «ΠΑΡΟΝ», αναφέρονται και στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε το ΔΝΤ.
Η «τρόικα» και κυρίως το ΔΝΤ, εκδηλώνοντας ανησυχία για τη «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού, ζητούν η εφαρμογή του νέου νόμου, από το 2015, να γίνει νωρίτερα. Ταυτόχρονα στο τραπέζι έχει ρίξει και την πρόταση για εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή της βασικής σύνταξης, ακόμη και με βάση την ιδιοκατοίκηση! Με άλλα λόγια, το ποσό της βασικής σύνταξης που πιθανότατα θα είναι πολύ κάτω από τα 360 ευρώ, που ενδεικτικά ανέφερε ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, αφού από το 2010 μέχρι σήμερα συντελείται στη χώρα μια διαρκής εσωτερική υποτίμηση, θα μειώνεται για παράδειγμα σε όσους συνταξιούχους έχουν άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια) ή διαθέτουν στην κατοχή τους σπίτι.
Συγχωνεύσεις Ταμείων, ενιαίες παροχές
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα αφορά την ενιαιοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και παροχών σε όλους. Έτσι οι ασφαλισμένοι σε ένα Ταμείο (πχ. ΙΚΑ) και όσοι στην πορεία εντάχθηκαν από διαφορετικούς κλάδους (ΔΕΚΟ, τράπεζες) θα έχουν ίδιες εισφορές και παροχές.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, που όμως έχει τεθεί μετ' επιτάσεως και από την «τρόικα», είναι τα Ταμεία να μην ξεπερνούν τα τρία.
• Στο ΙΚΑ, εκτός των μισθωτών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, θα ασφαλίζονται και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο.
• Στον ΟΑΕΕ αναμένεται να κατευθυνθεί το Ταμείο των αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών).
• Ειδική κατηγορία αναμένεται να αποτελέσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ το ΝΑΤ αναμένεται (εφόσον ξεπεραστούν οι αντιδράσεις) να οδεύσει προς το ΙΚΑ.
Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται και στις συμφωνίες και τα έγγραφα που ανταλλάσσουν κατά καιρούς κυβέρνηση και «τρόικα», το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κάτι που στην πράξη θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, όμως σταδιακά και σε βάθος 25ετίας, όταν θα ωριμάσει ο νόμος και θα εφαρμοστεί στο σύνολό του για όλους τους ασφαλισμένους.
Σφαγή στα επικουρικά
Ταυτόχρονα, εντός του 2014, από τον Ιούλιο, θα καθοριστούν οι νέες, μειωμένες επικουρικές συντάξεις. Το επικουρικό ταμείο των μισθωτών, άλλωστε, αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για τις νέες συγχωνεύσεις, καθώς μέσω του νέου του κανονισμού, ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους του ενιαίοι όροι και παροχές συνταξιοδότησης. Η μεγάλη σφαγή αναμένεται στο επίπεδο των κοινωνικών πόρων, καθώς η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία προβλέπει κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων από το 2015 και μετά, ενώ το ΔΝΤ εντάσσει σε αυτούς και το αγγελιόσημο.
Αναλυτικά οι αλλαγές που θα τρέξουν στο Ασφαλιστικό από τον προσεχή Ιούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι ακόλουθες:
Όλες οι αλλαγές και οι μειώσεις
1. Μείωση επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (το Ταμείο των μισθωτών) την 1η Ιουλίου. Σε πρώτη φάση οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι περίπου 8% (δηλαδή η μέση σύνταξη να διαμορφωθεί στα 170 ευρώ).
Ουσιαστικά οι αλλαγές στο ΕΤΕΑ επισπεύδονται κατά ένα εξάμηνο (αρχικά προβλεπόταν πως θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2015) και θα αποτελέσουν «πιλότο» και για τα υπόλοιπα επικουρικά Ταμεία.
2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι εργατικές εισφορές.
3. «Ψαλίδισμα» μερισμάτων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα, εξέλιξη που σε πρώτη φάση αναμένεται να επηρεάσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Για παράδειγμα στο Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου ο προϋπολογισμός «δείχνει» έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν υπάρξει εισηγήσεις ακόμα και για μείωση του μερίσματος 15% μεσοσταθμικά.
4. Αλλαγή στην τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης).
Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.
5. Μείωση επικουρικών συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2015 σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικό κενό (κατά τα πρότυπα του ΕΤΕΑ).
6. Μείωση εφάπαξ σε όσα Ταμεία Πρόνοιας έχουν ελλείμματα. Η αρχή γίνεται φέτος με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έρχονται μειώσεις 12% με 14% (διασώζονται όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Αύγουστο 2013).
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με 35ετία στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν υπέβαλε τα χαρτιά του πέρυσι τον Ιούνιο, θα πάρει 34.220 ευρώ. Στην περίπτωση που καταθέσει τώρα αίτηση θα εισπράξει περίπου 29.000 ευρώ. | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.