Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014

Τι ξημερώνει η 26η Μαΐου για τα κόμματα και τη χώρα

Τι ξημερώνει η 26η Μαΐου για τα κόμματα και τη χώρα
-Καθοριστικό για το μέλλον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών -Πόσο θα επηρεάσει την πρόωρη ή όχι προσφυγή στις κάλπες
Ορόσημο για τις περαιτέρω πολιτικές και κομματικές εξελίξεις αποτελούν οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον των κομμάτων αλλά και της χώρας, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Στο εσωτερικό όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κινήσεις και στρατηγικές που θα βγουν στην επιφάνεια από την 26η Μαΐου και μετά.
Το ενδιαφέρον δεν στρέφεται μόνο στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που βάλλονται από εσωτερικές έριδες και όλα κρέμονται από μία κλωστή...
Κάποιοι εκτιμούν ότι η 26η Μαΐου θα τους βρει όλους χαρούμενους και ευχαριστημένους για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο.
Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο για τον Σαμαρά, δεν θα είναι για τον Τσίπρα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι καλό για τη ΝΔ. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να είναι καλό το αποτέλεσμα και για τους , που σημαίνει ότι θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Στην περίπτωση αυτή όμως το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση για την δικομματική κυβέρνηση. Αν πάλι το εκλογικό αποτέλεσμα αποδειχθεί διαχειρίσιμο και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ, τότε το πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έχει διατηρήσει τις δυνάμεις του.
Με λίγα λόγια, από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί αυτή τη φορά να μη βγει κανένας χαμένος.
Antonis-Samaras-Alexis-Tsipras1
Τι θα κάνει ο Σαμαράς
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικό για τη “γαλάζια” παράταξη. Αν τα ποσοστά είναι για τη Νέα Δημοκρατία κάτω από 15%, δηλαδή μέχρι και 3% πιο κάτω από τα ποσοστά του Μαΐου του 2012, τότε χρειάζεται η εκ βάθρων αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτική κατεύθυνση και προσανατολισμό της κυβέρνησης σε διαφορετική τροχιά, αφού είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική της.
Αν το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις πρώτες εκλογές του 2012 και κυμαίνονται από 18% έως 28%, όσο δηλαδή και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, τότε ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει ένα ποσοστό εγγύηση για να κάνει κάλεσμα και προς τους διαφωνούντες, αλλά και τις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός Νέας Δημοκρατίας για να επιστρέψουν.
Έχοντας ως «κρυφό χαρτί» την έξοδο της χώρας στις αγορές και την προσωρινή απομάκρυνση της τρόικας θα τονίσει την ανάγκη η χώρα να βρεθεί με ένα κοινό μέτωπο για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και του ελληνικού λαού.
Παράλληλα θα προσπαθήσει να στηρίξει όσο μπορεί τον κυβερνητικό του εταίρο για να μην πέσει η κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να επανέλθει πρωταγωνιστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, είτε ιδρύοντας κίνηση, είτε επιχειρώντας να επαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ.
Η εκτίμηση είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ποσοστό πάνω από 5% δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη, συνεπώς η επικρατέστερη εκδοχή είναι η ίδρυση κίνησης από τον πρώην πρωθυπουργό.
samara skoubelis venizelos
Η στάση της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει ούτε την εμπιστοσύνη της Βουλής ούτε του λαού. Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιχειρήσουν ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ποντάροντας στο ότι τουλάχιστον ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων δεν θα βγει ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με δεδομένο ότι η τελευταία πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε στις 8 Νοεμβρίου, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα προτού παρέλθει εξάμηνο, δηλαδή πριν από τις 9 Μαΐου. Και επειδή κανείς στην αντιπολίτευση δεν είναι τόσο αφελής για να καταθέσει πρόταση μομφής δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες συσπειρώνοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση μομφής θα κατατεθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Τα δύο κόμματα ευελπιστούν ότι μετά τις ευρωεκλογές η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ θα έχει γιγαντωθεί και η ψήφος ορισμένων βουλευτών της συγκυβέρνησης μπορεί τότε και να μη θεωρείται δεδομένη.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν επίσης ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει και η ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει αν θα είναι μαζί ή απέναντι στην κυβέρνηση.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα δείξουν καθαρά και τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.  


Πηγή:.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.