Δευτέρα, Απριλίου 07, 2014

Γ. Στουρνάρας: «Δεν θα βγούμε στις αγορές για πολιτικούς λόγους»

 ÆÁÐÐÅÉÏ-ÅËËÇÍÉÊÇ ÐÑÏÅÄÑÉÁ ÁÔÕÐÇ ÓÕÍÏÄÏÓ ÕÐÏÕÑÃÙÍ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÔÇÓ Å.Å// ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ECOFIN (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Αλλάζει ρότα η Κυβέρνηση σε σχέση με την έξοδο της χώρας στις αγορές καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα».

Για την ακρίβεια μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους.
«Η έξοδος στις αγορές είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και θα γίνει έως το καλοκαίρι» παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θέλει προσεκτική προετοιμασία. «Δοκιμάζουμε ξανά σιγά – σιγά την επιστροφή μας στις αγορές, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» είπε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για 12 μήνες και υπό προϋποθέσεις για το 2015 – 2016 δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, δεν θα υπάρξει θέμα, και μετά το 2016 θα μπορούμε να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι υπάρχει ως δεδομένο η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον χρειαστεί οι εταίροι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για το χρέος.
«Αναμένουμε την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με την έκθεση της Eurostat στα τέλη Απριλίου. Μετά θα ανοίξει η συζήτηση» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από «δύο ή τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup».
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Γ.Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη «να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς υπάρχει δρόμος ανηφορικός ακόμη• έχουμε στόχους να πετύχουμε».
Ειδικότερα για τον τομέα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα και πως η υπέρβαση κατά 3% των στόχων στα έσοδα, δεν προέρχεται από μέτρα, αλλά από την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Έχουμε κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το πότε θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες ομάδες, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για να δοθεί έως τις 9 Μαΐου.
Ερωτηθείς πότε οι καλές ειδήσεις στην οικονομία θα μετατραπούν σε πρακτική ελάφρυνση για τον πολίτη, ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσουν τα οφέλη από την οικονομική πολιτική στον πολίτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης φόρων, λέγοντας ότι έχει ήδη μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, από 1ης Ιουλίου θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται οι φόροι υπέρ τρίτων.
Σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει πικραθεί από την κριτική που του ασκείται, λέγοντας: «Πιστεύω στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε. Άλλη πρόταση και δρόμος δεν υπάρχει. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που δείλιασαν. Όμως, δεν πικραίνομαι. Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αλεξικέραυνα σε όλες τις χώρες».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του ότι μετά την τελευταία συμφωνία με την τρόικα «κλείνει ένας κύκλος» για εκείνον, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Είπα ότι οι στόχοι που είχα θέσει επιτεύχθηκαν. Ξεκινά νέος κύκλος».
Ερωτηθείς για τις επόμενες προσωπικές κινήσεις του, απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος να δηλώσει: «Είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι».

Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.