Η επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές κατάφερε να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Επικάλυψε την υπόθεση Μπαλτάκου και καλλιέργησε προσδοκίες στο οικονομικό επίπεδο. Φρόντισαν γι' αυτό ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Κοινός παρονομαστής το επιχείρημα ότι οι Αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Του Σταύρου Λυγερού
Την εντύπωση αυτή καλλιέργησε και το ίδιο το ευρωιερατείο, το οποίο έχει κάθε συμφέρον να ενισχύσει την υπάκουη κυβέρνηση Σαμαρά εν όψει ευρωεκλογών. Γι' αυτό και επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή την Αθήνα η Μέρκελ. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2012 το μόνο που δεν είχαν κάνει τα αφεντικά της Ευρωζώνης ήταν να κολλήσουν αφίσες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!
Το ευρωιερατείο, όμως, έχει και αμιγώς δικούς του λόγους να δείξει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Λόγω και των ευρωεκλογών, θέλει να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ορθότητα της ασκούμενης πολιτικής. Με άλλα λόγια, για τις επικοινωνιακές ανάγκες του Βερολίνου και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας του χρήματος, η Ελλάδα μετατρέπεται από παράδειγμα προς αποφυγή σε απόδειξη ότι η μονοδιάστατη λιτότητα είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία. Γι' αυτό, άλλωστε, και η Τρόικα αναγνώρισε το πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην επικοινωνιακή επιτυχία των αντιπάλων του συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολιτευτική του γραμμή. Δεν εστίασε μόνο στις εξόφθαλμες προεκλογικές σκοπιμότητες και στην πολιτική μεθόδευση. Υιοθέτησε και μία ισοπεδωτική αντιμετώπιση, η οποία κόστισε στον ίδιο και κατ' αντιδιαστολή ενίσχυσε την κυβέρνηση Σαμαρά.
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, οι Αγορές ανταποκρίθηκαν στην έκδοση του νέου ομολόγου όχι επειδή εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ούτε επειδή θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ανταποκρίθηκαν επειδή η έκδοση είναι ατύπως εγγυημένη από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης και πολιτικά πριμοδοτημένη. Το ίδιο είχε συμβεί προ καιρού και με την έκδοση ομολόγων από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Η διαφοροποίηση του πολιτικού κλίματος επιτρέπει στην παράταξη του Μνημονίου να επαναφέρει με δημοσκοπήσεις το κλίμα της αμφίρροπης αναμέτρησης και να κρατήσει τη ΝΔ δυνατά στο παιχνίδι. Η πολιτική ιστορία διδάσκει πως όταν η αξιωματική αντιπολίτευση πάρει κεφάλι, όσο πλησιάζει προς τις εκλογές τόσο το προβάδισμά της διευρύνεται. Αυτό δεν προκύπτει επειδή υποχρεωτικά πείθει ως εναλλακτική λύση. Από ένα σημείο και πέρα το κριτήριο που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα είναι η απαλλαγή από την κυβέρνηση και τις ασκούμενες πολιτικές κι όχι η πολιτική αξιοπιστία της εναλλακτικής λύσης.
Η αναμέτρηση, όμως, της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο ολοκληρωτικός πολιτικός πόλεμος παρά μία κανονική εκλογική αναμέτρηση. Ως εκ τούτου, η πείρα του παρελθόντος δεν προεξοφλεί υποχρεωτικά την έκβαση των ευρωεκλογών και πολύ περισσότερο των εθνικών εκλογών. Η αναμενόμενη πολιτικοεκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, όμως, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό διχασμό του σε βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς, είναι πιθανόν να πυροδοτήσει διαλυτικές τάσεις.
Μία τέτοια εξέλιξη αναπόφευκτα θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι αποσταθεροποιητικές τάσεις θα προσλάβουν μεγάλες διαστάσεις εάν η ΝΔ ηττηθεί στις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από τέσσερις μονάδες. Κι αυτό, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μην τα πάει καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει συναινετικά νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί στη Βουλή ο αναγκαίος αριθμός των 180 ψήφων με επιστράτευση κάθε είδους ανεξαρτήτων βουλευτών συγκεντρώνει από λίγες έως αμελητέες πιθανότητες. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Μάρτιο του 2015.
Η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων έχει μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική λύση, για την ικανότητά του να εγγυηθεί την απεμπλοκή από τις μνημονιακές πολιτικές με ασφάλεια και ομαλότητα. Εξ ου και η δυσκολία του να διαμορφώσει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα σε μία τόσο ευνοϊκή για την αντιπολίτευση συγκυρία, λόγω της εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας.
Εάν, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει με ικανή διαφορά τις ευρωεκλογές, το κλίμα ντέρμπι θα καταρρεύσει. Θα κυριαρχήσει ως εκλογικό κριτήριο η επιδίωξη να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά και να σταματήσουν οι μνημονιακές πολιτικές που συσσωρεύουν οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Εάν καταγραφεί στις ευρωκάλπες η δραστική εκλογική συρρίκνωση της παράταξης του Μνημονίου θα τροφοδοτήσει εξ αντιδιαστολής το πλειοψηφικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλογική επίθεση της Άγκυρας στη Θράκη
Μπορεί οι προβολείς της δημοσιότητας να είναι στραμμένοι αλλού, αλλά αυτές τις ημέρες εξελίσσεται στη Θράκη η μεγαλύτερη προσπάθεια της Άγκυρας για να συσπειρώσει εκλογικά και να ελέγξει πολιτικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Θέλει να αποτρέψει την επανάληψη του εκλογικού φιάσκου των αυτόνομων μειονοτικών συνδυασμών στους δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής το 2010.
Του Σταύρου Λυγερού
Λόγω ευκαιριών εκλογής και τοπικών αντιθέσεων, ήταν αδύνατη η συσπείρωση της μειονότητας στις δημοτικές εκλογές. Γι' αυτό και το τουρκικό προξενείο επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές. Κατέβασε από το ράφι το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το ρίχνει στη μάχη με σύνθημα «όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».
Δεν πρόκειται για ρητορεία. Με την άσκηση πιέσεων, μουσουλμάνοι βουλευτές, πολιτευτές και άλλοι παράγοντες αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων, στα οποία ανήκουν! Σαν να μην έφθανε αυτό, όλοι σχεδόν προσέρχονται ένας-ένας στα γραφεία του εμμέσως αποσχιστικού αυτού κόμματος για να δηλώσουν ότι το στηρίζουν στις ευρωεκλογές. Το μήνυμα τους είναι ότι όλες οι μουσουλμανικές ψήφοι πρέπει να κατευθυνθούν στον διάδοχο του Σαδίκ.
Η Άγκυρα απέδειξε ότι σε τελευταία ανάλυση ασκεί αποφασιστικό έλεγχο στα προβεβλημένα μειονοτικά στελέχη. Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε όσα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η λυσσασμένη αντίδρασή τους στην υποψηφιότητα της Ρομά κοινωνικής ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιβεβαιώνει τις εξαρτήσεις τους από το τουρκικό προξενείο.
Στην υψηλού πολιτικού συμβολισμού αυτή υπόθεση ο Τσίπρας θα δείξει το πολιτικό μέγεθός του. Αν το τουρκικό προξενείο, μέσω των ανθρώπων του στον ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει τελικώς να αποκλείσει την εγκεκριμένη από την Κεντρική Επιτροπή υποψήφια ευρωβουλευτή, θα ηχούν σαν ανέκδοτο οι διαβεβαιώσεις του επίδοξου πρωθυπουργού ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.