Δευτέρα, Απριλίου 07, 2014

ΝΔ - Χρυσή Αυγή: Κράτος και παρακράτος

 

Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών*


Το Μνημόνιο «τρώει» τα «παιδιά» του, όπως ο Κρόνος στη Μυθολογία μας… Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, διαλύθηκε και ευτελίσθηκε από την ίδια την ηγεσία του… Η δε Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σ' ένα νεοφασίζον- ακροδεξιό μόρφωμα, ώστε να αποτελεί σήμερα ένα «συγκοινωνούν δοχείο» με το ναζιστικό έκτρωμα της Χρυσής Αυγής.

Η ακροδεξιά, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, νεοφιλελεύθερη στρατηγική απαιτεί μια ακροδεξιά κυβερνητική εξουσία που θα την εφαρμόσει. Απαιτεί περιστολή ή και κατάργηση ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Απαιτεί την υποβάθμιση και τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Επιβάλλει τη λειτουργία ενός «παρα-συντάγματος» μέσω του οποίου «νομιμοποιούνται» οι μνημονιακές επιλογές. Ακόμα και τραπεζίτες διορίζει ως πρωθυπουργούς προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της. ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.

Το πρώτο βήμα της πολιτικής νομιμοποίησης της Ακροδεξιάς και των πολιτικοϊδεολογικών «τέκνων» της 21ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε, με την πλήρη συνέργεια Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου - Αντ. Σαμαρά, με την κυβερνητική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ στην περίφημη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Από την, τότε, πρώτη επίσημη νομιμοποίηση και αναγνώριση της Ακροδεξιάς και του χουντισμού, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους… Η Νέα Δημοκρατία και η ηγετική της ομάδα ακολούθησαν, με συνέπεια και σύστημα, την ακροδεξιά-φασίζουσα «μετατόπισή» της σε πολλά επίπεδα.

Η ενσωμάτωση επιφανών στελεχών του ΛΑΟΣ στη ΝΔ συντελέσθηκε ομαλά, χωρίς κραδασμούς και χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «δίδυμο» Άδ. Γεωργιάδης - Μ. Βορίδης όχι μόνο κατέχει επιτελικές - δεσπόζουσες θέσεις σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και έχει αναλάβει πρωτεύοντα προπαγανδιστικό ρόλο, εκφράζοντας με αυθεντικό τρόπο την κομματική γραμμή της ΝΔ στα ΜΜΕ.

Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Οι πολιτικές της προς τη Χρυσή Αυγή δεν κινούνται απλώς στο επίπεδο της κομματικής σκοπιμότητας, δεν αποβλέπουν μόνο στην «άγρα ψήφων» από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. ΝΔ και Χρυσή Αυγή αλληλεπικαλύπτονται σε ένα μεγάλο πολιτικοϊδεολογικό φάσμα. Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ Ο ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΟΜΙΚΟ- ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ.

Επί μακρό χρονικό διάστημα η ηγετική ομάδα της ΝΔ ανέχθηκε και διευκόλυνε με τη στάση της την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, η ΝΔ ιδιοποιήθηκε το ιδεολογικοπολιτικό «οπλοστάσιο» της Χρυσής Αυγής και το εμπλούτισε με δικές της προπαγανδιστικές κραυγές που παραπέμπουν ευθέως στη μετεμφυλιακή περίοδο.

Η αρμονική αυτή συνύπαρξη και συνεργασία «διαταράχθηκε» από δύο παράγοντες: Ο πρώτος αφορούσε τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη ο Αντ. Σαμαράς λόγω των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής, οι οποίες διέσυραν τη χώρα. Ο δεύτερος ήταν πράγματι ο μικροκομματικός στόχος της προσέλκυσης ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής λόγω της συνεχούς μείωσης των ποσοστών της ΝΔ.

Η αιφνιδιαστική κινητοποίηση -μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο- για τη δίωξη στελεχών της Χρυσής Αυγής, μετά και τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, υπήρξε αποτέλεσμα μιας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ της ηγεσίας της ΝΔ, όπου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης θυμήθηκε αίφνης τις δεκάδες εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής τις οποίες έστειλε «πακέτο» στη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε τα εγκλήματα των ναζιστών δεν ενοχλούσαν την κυβέρνηση… Τώρα που χρειάζονταν τους ψηφοφόρους της τα θυμήθηκε…

Οι «συνομιλίες» Μπαλτάκου - Κασιδιάρη παραπέμπουν (και σε λεκτικό-εννοιολογικό επίπεδο και σε επίπεδο συναλλαγής και αλληλοεκβιασμών) σε μεθόδους εγκληματικής οργάνωσης, σε ένα είδος ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ. Αποδεικνύεται όχι μόνο από το προβληθέν βίντεο αλλά συνολικά από την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ -ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, ότι υπάρχει ΕΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ που καλείται να υποστυλώσει τη ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το γεγονός, όμως, που προκαλεί απογοήτευση είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ γι' αυτόν τον ακροδεξιό δομικό μετασχηματισμό της πάλαι ποτέ αστικής-φιλελεύθερης συντηρητικής παράταξης, η οποία ευαγγελίσθηκε τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», δεν υπάρχουν ούτε αντιστάσεις ούτε αντιδράσεις… «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» οι εναπομείναντες «καραμανλικοί», έχουν πλήρως υποταγεί… Και δεν είναι οι μόνοι: Ας μην ξεχνάμε ότι τον κ. Μπαλτάκο τον νομιμοποίησαν και τον ψήφισαν ως γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης…  


ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.